SLAVNOSTNA SEJA

Janković: Prišel je čas, ko bi morali poslušati vrednote NOB

Objavljeno 09. maj 2013 19.03 | Posodobljeno 09. maj 2013 19.02 | Piše: STA, S. U.

Vlada, ki jo je ljubljanski župan označil z »moja vlada«, lahko po njegovih besedah razmere obrne na bolje, vendar ji moramo dati priložnost.

Janković je navedel tudi razliko med tistimi, ki so v državo prišli leta 1941, in trojko, ki naj bi prišla zdaj.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković je na slavnostni seji mestnega sveta ob prazniku Ljubljane poudaril, da je prišel čas, ko bi morali poslušati vrednote NOB, saj so nas te naučile, da moramo biti iskreni, solidarni, pravični in pošteni. Na seji sta letos naziv častnega meščana oziroma meščanke prejela igralka Štefka Drolc in novinar Jurij Gustinčič.

Janković je ob današnjem prazniku, dnevu svobode in miru, ko v prestolnici obeležujejo tudi spomin na osvoboditev Ljubljane po drugi svetovni vojni, poudaril, da je bilo takrat najtežje to, da je vojna razdelila državljane in sta se »brata gledala čez puškino kopito«. Danes smo se po njegovih besedah spet začeli deliti, vendar bi bilo treba ponovno stopiti skupaj, iskati sodelovanje in solidarnost.

Kot je poudaril, ne bo dovolil ustvarjanja umetnih razlik med tistimi, ki delajo v gospodarstvu, in tistimi v javnem sektorju. Po njegovih besedah je lahko reči: Znižajmo sredstva javnemu sektorju. A kot poudarja, se je treba ob tem zavedati, da se s tem znižuje kakovost javnemu šolstvu, javnemu zdravstvu in drugim javnim službam.

Vlado župan označil z »moja vlada«

Janković je navedel tudi razliko med tistimi, ki so v državo prišli leta 1941, in trojko, ki naj bi prišla zdaj. Trojka ne bo prišla s tanki, ampak z računalniki, grafi borznih indeksov, izvedenskimi mnenji posameznih bonitetnih agencij in bo narekovala, koliko lahko potrošimo na posameznem področju, je dejal župan.

Če želimo napolniti proračun, potrebujemo delovna mesta.

Vlada, ki jo je župan označil z »moja vlada«, lahko po njegovih besedah razmere obrne na bolje, vendar ji moramo dati priložnost. Ob tem pa navaja, da rezi in racionalizacije ne bodo prinesli sadov. »Če želimo napolniti proračun, potrebujemo delovna mesta,« je poudaril.

V svojem nagovoru je župan spomnil tudi na več projektov, ki so jih v preteklem letu izvedli v Ljubljani, in izrazil zahvalo svojim sodelavcem. Tudi leto, ki je pred nami, bo po njegovih besedah leto novih lepih projektov – vse za Ljubljano in vse za obiskovalce.

Priznanje prejela Gustinčič in Drolčeva

Gustinčič in Drolčeva, ki sta postala častna meščana, sta se v nagovoru spomnila svojega dela. Drolčeva je podeljen naziv označila kot zanjo izjemno priznanje, Gustinčič pa je ob svojem delu v tujini poudaril, da je bila Ljubljana na začetku njegovega življenja in da je tu tudi proti njegovemu koncu.

Mestna občina Ljubljana občinski praznik praznuje v spomin na osvoboditev Ljubljane 9. maja 1945. V teh dneh se tako spominjajo več v zvezi z osvoboditvijo povezanih dogodkov, med drugim pripravljajo tudi tradicionalni pohod Pot ob žici.
 

Deli s prijatelji