DOGOVARJANJA

Janković pričakuje vrnitev poslancev v PS

Objavljeno 15. maj 2014 00.22 | Posodobljeno 15. maj 2014 00.22 | Piše: STA, Ma. F.

Janković meni, da številka ni dokončna, kar da se bo pokazalo v prihodnjih dneh.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Volitve poleti niso korektne do državljanov, je pa Pozitivna Slovenija (PS) nanje pripravljena, trdi prvak PS Zoran Janković in dodaja, da bo Slovenija z volitvami julija unikum v Evropi. Mandatarja ne bodo predlagali, a če se pojavi kompetentno ime, bodo o podpori razmislili. Se bo pa v teh dneh pokazalo tudi, da številka poslancev v PS še ni dokončna, meni.

Janković je v izjavi za medije po seji sveta PS pojasnil, da zdaj čakajo na odločitev poslancev glede predčasnih volitev. Ob tem je poudaril, da ima vseh 90 poslancev v DZ enako odgovornost in da »tokrat res morajo biti samostojni«. »Lahko govorijo z vodji poslanskih skupin, a je odvisno od njih, ali bodo omogočili vsakemu posamezniku v državi, da bo imel možnost priti na volitve,« je dodal.

»Škoda razpravljati« o boljših scenarijih

Po Jankovićevih besedah je sicer treba spoštovati datume, a je »zanimivo, da bomo unikum v Evropi, ki bomo imeli volitve julija«.

»V vseh teh govorjenjih o državotvornosti so pozabili na državo. V prvi vrsti koalicija, ki je tako hitro potegnila poteze, ne da bi razmislila, kaj to pomeni,« pravi Janković. Ob tem je spomnil, da je imela vlada tudi možnost vložitve zaupnice, a zdaj je tako ali tako »škoda razpravljati« o boljših scenarijih.

Julij in avgust pa kot meseca dopustov po Jankovićevem mnenju nista primerna za izvedbo državnozborskih volitev. Če bodo volitve poleti, naj za to prevzamejo odgovornost tisti, ki so se tako odločili, je dodal.

»Bomo videli, kaj bo 13. julija zvečer in kako bodo tisti, ki bodo imeli slabe izide, razlagali, da njihovi volivci ravno tisti vikend niso bili v Sloveniji,« je povedal Janković.

Številka še ni dokončna

Ob tem je pojasnil, da z njim o tem ni govoril nihče. Predsednika DZ Janka Vebra je sicer, kot pravi, srečal v soboto. »Napovedal je vabilo na pogovor, ampak tega pač ni bilo,« je še dejal.

Spregovoril je tudi o poslanski skupini PS, ki se je po kongresu PS razklala in bo v njej skupaj z novo poslanko Alenko Lampe 14 poslancev. Janković meni, da ta številka ni dokončna, kar da se bo pokazalo v prihodnjih dneh.

Na vprašanje, ali se je torej pogovarjal s poslanci iz poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki je nastala z odcepitvijo podpornikov Alenke Bratušek od PS, je odgovoril pritrdilno. »Pričakujem, da ta številka ni zaključena. O imenih me pa ne vprašujte,« je dodal.

Svet PS je sicer danes za novega predsednika tega organa izvolil Marjana Sedmaka, podpredsednica sveta PS pa je postala Danijela Kokalj Švarc.

Deli s prijatelji