V ZAGREBU

Janković: »Politika stranke Janeza Janše je pogubna za Slovenijo!«

Objavljeno 29. junij 2014 16.53 | Posodobljeno 29. junij 2014 16.53 | Piše: D. P.

O Ivici Todoriću ima dobro mnenje. Pravi, da je zahteven pogajalec, ki ve, kaj hoče.

Zoran Janković.

ZAGREB – »To se ne bo zgodilo,« je Zoran Janković v studiu HTV, bil je gost oddaje V nedeljo ob dveh, odgovoril na vprašanje, ali se boji, da bo tudi sam doživel usodo Janeza Janše, ki že 10. dan biva v zaporu na Dobu.

Ne verjame, da bo Janša mandatar

»Janez Janša je v enem intervjuju dejal, da sem jaz kolateralna žrtev poročila KPK,« se je pohvalil Janković, ki je poudaril, da je dobil tudi boj s KPK na vrhovnem sodišču. Odločitve sodišča v primeru Janše ni želel komentirati. Brez Janše ni šlo niti, ko je beseda nanesla na predčasne parlamentarne volitve. Janković ne verjame, da bo Janša postal mandatar vlade. »Če se to zgodi, bi bil to fenomen v Evropi. Tega ne verjamem.«

Pogubno za Slovenijo

Janković gre še korak dalje: »Politika stranke Janeza Janše je pogubna za Slovenijo!« Predsednik PS je še izrazil prepričanje, da bo njegova stranka zmagovalka julijskih volitev, pri čemer vendarle trdi, da 13. julij ni primeren volilni dan. Še enkrat je potrdil, da poslanec ne bo.  

»Delo v parlamentu ni zame. Ne gre za to, da ne bi spoštoval tega dela, vendar ne morem sedeti tam in 10 ali 12 ur poslušati te zgodbe. To ni zame, moram biti v izvršni funkciji. Prepričan sem, da bi bil izvoljen za poslanca, kjer koli bi kandidiral.«

Moral bi ostati slovenski

Janković se je obregnil tudi ob Janšo, ki ga je leta 2005 zamenjal, ko je vodil Mercator, po novem v lasti Agrokorja. O Ivici Todoriću ima drugače dobro mnenje. Pravi, da je zahteven pogajalec, ki ve, kaj hoče.

Mercatorja ne bi nikoli izpustil iz slovenskih rok. »Moralo bi ga kupiti vseh dva milijona Slovencev in ga voditi kot zadrugo,« trdi ljubljanski župan, pri čemer Todoriću svetuje, naj zadrži trgovsko znamko Mercator v Sloveniji, Srbiji in Črni gori.

Hvali hrvaško morje

Ljubljanski župan je popihal na dušo Hrvatom, ko je pohvalil njihov morje, kamor z vnuki odhaja na dopust. »To je najlepše morje. To je dano. Mi pa imamo najlepše gore.«

»Rešitev je v zadružništvu, kjer bi se zmanjšale razlike med tistimi, ki imajo preveč, in tistimi, ki nimajo nič,« je Janković ponudil rešitev za slovensko gospodarstvo. Janković ima sicer še danes v lasti 1,5 % delnic Mercatorja.

Rdeča zvezda bo ostala

»Ni možnosti, da se ne bi spoštovala zvezda, dokler smo na oblasti,« pa se je Janković odzval na polemiko o tem, ali rdeča zvezda razdvaja ali povezuje narod. »Treba je spoštovati zgodovino,« je še dejal in pristavil, da se na koncu tako ali tako odločijo državljani.

Deli s prijatelji