LAHKO REŠI DRŽAVO

Janković o preiskavah: Pogodbo imajo že 16 mesecev

Objavljeno 18. december 2013 14.30 | Posodobljeno 18. december 2013 15.26 | Piše: T. L., P. J.

Pravi, da noče niti ugibati, zakaj so preiskovalci šli pogodbo iskat na ministrov dom.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – »Pred dvema letoma sem napisal program, za katerega trdim, da je edina rešitev za to državo. Potem je prišlo poročilo KPK o sumu tveganja sistemske korupcije in čakam skoraj eno leto, da bi prišel do sodišče, kjer bom dokazal nedolžnost ali pa bodo oni dokazali, da imajo prav. Ne vem na podlagi česa. Minilo je 17 mesecev, odkar smo imeli hišno preiskavo (ki je nikomur ne privoščim), in tedaj je bilo rečeno, da bo to zelo hitro urejeno,« je o aktualnih dogajanjih v Pozitivni Sloveniji, političnih ambicijah in ponovnem naskoku na vrh stranke danes pojasnjeval Zoran Janković.

Nadaljeval je, da so bili na kongresu 12. januarja lani v programu stranke cilji razvoja Slovenije zelo jasno zapisani. Vlada Alenke Bratušek je opravila dve veliki nalogi: sprejem proračuna 2014 in 2015, druga pa, da je EU potrdila, da se lahko Slovenija izvije iz težav. Zdaj pa Janković pričakuje, da vlada začne uresničevati točka programa, ki govori o gospodarski rasti. Dodal je, da tistih politikov, ki stalno spreminjajo svoje mnenje – enkrat so, drugič niso za prodajo državnega premoženja –, ne jemlje resno. Opozoril je še, da smo v zadnjih letih pozabili na gospodarstvo, še vedno pa se mu ideja slabe banke zdi slaba. 

Glede kongresa, ki naj bi ga del članstva stranke želel sklicati že pred majskimi evropskimi volitvami, Janković pravi, da lahko kongres stranke skliče tretjina članov. Njegova osebna odločitev pa bo odvisna od tega, kaj bo nova pogodba pomenila glede koalicijskih zavez. »Če mislimo vse prodati, jaz pri tem ne bom sodeloval. Imam pa dve možnosti: eno je soglasje h kandidaturi, ki sem jo zadnjič dal, druga možnost pa je, da me ni.«

Verjame v delavsko solastništvo

Janković je dejal, da so naša največja težava investicije in da je nedopustno, da neki resor prizna, da je porabil le 32 odstotkov evropskih investicij. Kar se tiče kongresa, se ljubljanski župan in ustanovitelj stranke Pozitivna Slovenija še ni odločil. Pravi, da je vse odvisno od programa. »Če mislijo vse prodati, jaz pri tem ne bom sodeloval.« Dodaja, da vse bolj verjame v delavsko solastništvo. Zadružništvo, ki ga ima, denimo, zdaj Španija, bi lahko v Sloveniji uvedli že leta 2002 ali 2003, ko je to predlagal, pa ni bilo za to soglasja, se spominja časov v Mercatorju. Meni, da bi bil to lahko model za vse družbe.

Se mu zdi, da so ga v stranki izločili? Pravi, da se počuti zelo dobro in da je župan najlepšega mesta. Glede lokalnih volitev se še ni odločil, pravi, da trenutno o tem sploh še ne razmišlja. Zaradi preiskav, ki potekajo, meni, da stranka ne more razpasti, za to bi morala imeti razlog. »Mi imamo stranko, ki ima jasen program, zdaj sta dve možnosti: ali ostane pri tem programu ali pa se program spremeni, ampak to se lahko spremeni edino na kongresu.« Ne razume, od kod strahovi o razpadu stranke, saj, ne nazadnje, edino volivci odločajo, ali ima stranka prihodnost ali ne. Ko je pred meseci potrdil, da je dal soglasje h kandidaturi za predsednika stranke, je obljubil, da se v stranko ne bo vpletal, in tega se drži, zagotavlja župan. 

O motnjah: Virant naj se ukvarja s svojo stranko

Na izjavo predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta, da je Janković motnja v državni politiki, župan odgovarja, če je to izjavil Virant, tega ni vredno komentirati. »On je znan po svojem stabilnem obnašanju.« Virantu svetuje, naj se raje ukvarja s svojo stranko, saj ima tam veliko dela.

Nova stranka po PS? Nikoli več

O ideji, da naj bi se ustanovila skupina neodvisnih poslancev PS, pravi, da ni poslanec in da tega ne more komentirati. Pravi pa, da nikoli več ne bo šel v novo stranko. »Nikoli več. Že o tej stranki, ki sem jo delal, sem imel pomisleke, saj sem nameraval kandidirati kot neodvisen.« Zanima ga, koliko bo programa PS v koalicijski pogodbi, in na podlagi tega bo sprejel odločitev o svoji nadaljnji vlogi v PS. Do tedaj pa tega ne bo komentiral.

O izjavah koalicijskih partnerjev in dela PS, češ da naj bi bil kongres PS čim prej, se je Janković začudeno vprašal: »Koalicijski partnerji? Koalicijski partnerji naj odločajo o svojih strankah. Člani PS pa imajo pravico do svojega mnenja.«

»Kar se pogovarjamo v družini, bo ostala družinska zadeva«

O obiskih poslancev PS v prostorih Magistrata, o katerih se je v zadnjih dneh veliko govorilo, pa Janković pravi, da so njegova vrata vsem odprta. Ne prihaja le Kavtičnik, ampak tudi drugi, pravi. »In jaz se lahko z vsemi pogovarjam odprto, ampak to, kar se v družini pogovarjamo, bo ostala družinska zadeva,« je odločno zaključil Janković.

Tomačevo in podjetja

O težavah v Tomačevem, kjer nimajo elektrike, je povedal, da iščejo rešitev in upajo, da bo elektrika že danes priklopljena. To bo, kot pravi, začasna rešitev, ker je na območju Tomačevega po načrtih predvidena legalizacija. »Ta priklop bo začasen, čez zimo, ker se na črne gradnje ne sme elektrika priklapljati.«

O poslovanju Holdinga

Po letu 1994 so vsa podjetja v Javnem holdingu Ljubljana poslovala pozitivno, je povedal na novinarski konferenci po včerajšnji skupščini holdinga. Z dobičkom je poslovalo tudi javno podjetje LPP, zato se po njegovih napovedih cene mesečnih vstopnic ne bodo zvišale. Vse namreč kaže, da je zdajšnji model več kot uspešen. Radi bi mestni promet usposobili do te mere, da bi ga povezali tudi s Slovenskimi železnicami. Radi bi čim več potnikov in to lahko dosežejo z dobro kakovostjo in nizko ceno.

Pričakuje obisk preiskovalcev

Janković je govoril tudi o obisku preiskovalcev na domu obrambnega ministra Romana Jakiča zaradi pogodbe z Grepom za najem prostorov na področju Stožic. Župan trdi, da pogodba, ki so jo poleg Grepa podpisali še Samo Lozej in Jakič, ko je bil na mestu direktorja tedanjega Zavoda Tivoli, ni bila fiktivna. 

Dokaz za to, da ni šlo za fiktivne pogodbe, vse je bilo zakonito in transparentno, to je pa lahko dokazati. V proračunu za leti 2010 in 2011 so imeli sredstva za ta namen, pojasnjuje Janković. Glede druge pogodbe, da naj bi Energetika kupila prostore od Grepa, ki naj bi jih imela brezplačno po pogodbi, pa Janković trdi, da to ni res. In da gre za različne prostore, kar bo lahko dokazati.

S tem je nato zaključil, češ da naj mu kaj opustijo za uradne organe. Pričakuje, da ga bodo uradni organi na to temo še kaj vprašali. Glede pogodbe, ki so jo podpisali Janković, Lozej, Jaklič, županu ni jasno, zakaj so jo šli iskat na ministrov dom, saj naj bi jo preiskovalci imeli že 16 mesecev. V preiskavi na mestni občini so jo odnesli sami, dodaja. »Pogodbo imajo že 16 mesecev, zdaj pa vi ugotavljajte, kaj je bil namen tega obiska. Jaz bom ohranil svoj nivo dostojanstva,« je dejal.

V igri sta bila le Lozej in Drašković

Kar se tiče imenovanja Lozeja na direktorski stolček združene družbe Te-Tol in Energetika Ljubljana, je bil izglasovan soglasno, Jankovič pa je dejal, če je bil priprt in zaslišan, to še ne pomeni, da je kriv. »Če pomeni hišna preiskava to, da je človek ne le osumljen, ampak obtožen, obsojen ali zaprt, ne vem, kaj to pomeni ... Če bomo s tako klimo nadaljevali, kmalu ne bomo imeli nikogar več,« se je pridušal. »Naj preiskovalni organi opravijo svoje delo, tako policija kot tožilstvo in pravosodje. Še vedno verjamem v pravni sistem.«

Sicer pa bo Hrvojem Drašković do upokojitve še devet mesecev na Holdingu kot svetovalec Zdenke Grozde. V igri je bil eden od njiju – Lozej ali Drašković, zaradi upokojitve so se nato odločili za Lozeja, je pojasnil župan.

Deli s prijatelji