MNENJE

Janković noče slovenske zastave na razglednem stolu

Objavljeno 24. januar 2015 15.45 | Posodobljeno 23. januar 2015 18.22 | Piše: P. Pa.

Ljubljanski župan se ne da in ne popušča, bo zastava vseeno zaplapolala na razglednem stolpu Ljubljanskega gradu?

LJUBLJANA – Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković ne namerava popustiti in na Ljubljanskem gradu poleg ljubljanske zastave izobesiti še slovenske, kot so že lani na eni izmed sej mestnega sveta predlagali mestni svetniki SDS, lani decembra pa so poslanci SDS predlog vložili še v državni zbor (DZ).

Ne vidi potrebe po zakonskem urejanju

Janković je v mnenju MOL k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi zapisal, da potrebe po zakonskem urejanju ni. »Za predlagano dopolnitev zakona predlagatelji niso navedli nobenega tehtnega argumenta. Grad je spomenik lokalnega pomena in ni razloga, da bi na njem izobešali zastavo RS. Če zakon tega ne predpisuje niti za spomenike državnega pomena,« so zapisali v Jankovičevem kabinetu.

Predlagatelji v predlogu navajajo, da veljavna zakonodaja »ne določa, da bi morala biti slovenska državna zastava izobešena v glavnem mestu na vidnem mestu. Obešanje zastav lokalnih skupnosti so urejene v predpisih lokalnih skupnosti. Ljubljana ima dvojno vlogo, saj ima poleg statusa mestne občine tudi status glavnega mesta Republike Slovenije zato ni stvarno upravičenega razloga, da poleg zastav lokalne skupnosti na vseh mestih ne bi bile izobešene tudi zastave Republike Slovenije.«

Kako pojasnjuje svoje mnenje?

Janković je v mnenju, ki ga je posredoval predsedniku DZ Milanu Brglezu, zapisal, da je od leta 2000 do 2011 ob vhodu v grad zastava RS visela na mestu za izobešanje zastav poleg mestne in zastave Festivala Ljubljana, leta 2004 pa je bila dodana še evropska zastava. Zapisali so še, da od leta 2011 grad upravlja Javni zavod Ljubljanski grad, v skladu s tem pa visijo zastave na mostu pred glavnim vhodom v grad v vrsti, kjer je na prvem mestu izobešena zastava RS. »Prav tako se zastava RS izobesi na razglednem stolpu gradu ob vseh državnih praznikih ter ob vsakokratnem uradnem obisku tujega državnika, kljub temu da je pomen zastave MOL na razglednem stolpu povsem drug. Zastava MOL na razglednem stolpu namreč obeležuje, da je takratni župan dr. Ivan Hribar grad v imenu mesta Ljubljana odkupil od takratnih lastnikov.«

Želijo slovensko zastavo na razglednem stolpu

In kakšno spremembo predlagajo predlagatelji? V predlogu spremembe so zapisali, da se člen spremeni tako, da se zapiše, »2. ob vsakem izobešanju zastave lokalne skupnosti v Mestni občini Ljubljana kot glavnem mestu Ljubljana s strani lokalne skupnosti ali njenih povezanih pravnih oseb, kjer se izobeša zastava lokalne skupnosti; 3. na Ljubljanskem gradu na mestu, namenjenem za izobešanje zastav in najmanj v isti velikosti in formatu, kot so izobešene preostale zastave«.

V tem istem predlogu spremembe zakona še predlagajo, da se državna himna izvaja v celoti, ob drugih priložnostih pa se lahko uporablja tudi v skrajšani obliki, ki obsega drugo in sedmo kitico pesmi, da se prepove javno poveličevanje totalitarnih režimov, še posebej pa fašizma, nacizma oziroma nacionalsocializma in komunizma, ter javna uporaba njihovih preteklih ali sedanjih državnih simbolov in javno poveličevanje njihovih predstavnikov.

 

 

Deli s prijatelji