ODZIV

Janković: Nisem mogel vplivati na odločitve NKBM

Objavljeno 20. marec 2014 19.34 | Posodobljeno 20. marec 2014 19.34 | Piše: STA, Ma. F.

Nekdanji prvi mož NKBM Matjaž Kovačič je danes v pričanju pred preiskovalno komisijo povedal, da sta ga za projekt Stožice klicala tudi Zoran Janković in Borut Pahor.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković se je odzval na nekatere današnje navedbe nekdanjega predsednika uprave NKBM Matjaža Kovačiča pred preiskovalno komisijo državnega zbora o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu. Janković meni, da je iz Kovačičevih izjav razvidno, da se je za projekt Stožice zavzemal, a ni bil »tisti, ki bi lahko vplival na njihovo odločitev«.

Janković je v izjavi, ki so jo posredovali iz njegovega kabineta, ob tem izrazil mnenje, da se od župana glavnega mesta države »pričakuje, da se bo zavzemal tudi za izgradnjo športne infrastrukture ne samo lokalnega, ampak nacionalnega pomena, kakršne v Ljubljani ni bilo zgrajene že več desetletij«.

Klical ga je marsikdo

Ljubljanski župan izpostavlja še, da se lahko prestolnica zdaj pohvali z nogometnim stadionom, ki je po oceni Evropske nogometne zveze UEFA med tremi najlepšimi stadioni v Evropi v svoji kategoriji, večnamenska dvorana Stožice, ki je lani med drugim gostila evropsko prvenstvo v košarki, pa je bila po njegovih besedah prav tako deležna pohval mnogih.

Nekdanji prvi mož Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Kovačič je danes v pričanju pred preiskovalno komisijo med drugim povedal, da ga je za projekt Stožice klical marsikdo, med drugimi Janković in nekdanji premier ter zdaj predsednik republike Borut Pahor. Po Kovačičevih ocenah pa je bolj kot to, kdo ga je klical, pomembno, česa politiki niso naredili ali pri čem so naredili še večjo škodo.

»Strašne ljubezni ni bilo«

»Janković se je kot župan normalno zavzemal za projekt na njemu lasten način, ampak ni bil tisti, ki bi lahko vplival na našo odločitev,« je Kovačič dejal glede pogovora z ljubljanskim županom. Kot je pojasnil, Mestna občina Ljubljana ni bila njihova stranka, šest, sedem let so se trudili, da bi pridobili enoto v središču Ljubljane. »Strašne ljubezni ni bilo,« je poudaril.

Nekdanji predsednik uprave (zdaj podržavljene) druge največje slovenske banke je tudi izpostavil, da bi morali opredeliti, ali se bančnik lahko sploh s kom pogovarja in ali to pomeni pritisk oziroma tveganje. Kot je dejal, se je pogovarjal z marsikom in marsikdo ga je za kakšen projekt tudi poklical.
 

Deli s prijatelji