DAN PRED

Janković: Nisem kriminalec, nisem koruptiven

Objavljeno 11. januar 2013 12.57 | Posodobljeno 11. januar 2013 12.57 | Piše: S. J.

Pozitivno Slovenijo jutri čaka kongres, njen predsednik pa je znova pojasnil očitke KPK.

Jankovićeva stranka je zgrožena.

LJUBLJANA – »Obtožbe, ki so me znova doletele, so hud udarec za stranko in še posebej za vse tiste, ki ste v Pozitivno Slovenijo verjeli od prvega trenutka,« je dan pred kongresom stranke PS zapisal njen predsednik Zoran Janković. Ob tem je izpostavil, da je 8. januarja, torej takoj, ko je videl medijske naslove o poročilu Komisije za preprečevanje korupciji (KPK), dejal, da bo odstopil, »ker sem očitno zagrešil nekaj groznega«. Vendar je svoje stališče spremenil, ko je prebral poročilo KPK, saj njihove očitke v celoti zavrača.

Janković s komisijo delno soglaša

Kot zagotavlja, že vse od objave poročila KPK, ki mu očita, da ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, je v pismu še enkrat zavrnil vse navedbe KPK, soglaša le z navedbo KPK, da je storil prekršek pri prijavi zemljišč ob svoji hiši, saj teh pomotoma ni navedel. KPK pa je z njimi seznanil takoj, ko je bil na pomanjkljivost opozorjen. Prav tako je pritrdil ugotovitvi KPK, da ni pravočasno prijavil lastništva delnic Luke Koper in Krke. Te je kupil iz dela vrnjenega kredita, ki ga je leta 2006 prijavil.

Jutri bodo na kongresu PS program nadgradili s Temeljno listino Slovenija 2020, »ki Pozitivno Slovenijo opredeljuje kot edino in resno alternativo tej vladi in političnim strankam«.

Nima računov v tujini

»Mirne vesti in odločno trdim, da v življenju nisem pridobil niti evra svojega premoženja na nezakonit način. Proračuna Mestne občine Ljubljana nisem oškodoval. Tudi za evro ne. Nasprotno! Trdim, da sem z dobrimi pogajanji ter s strokovnim in z zakonitim delom skupaj s sodelavkami in sodelavci premoženje Mestne občine Ljubljana v preteklih šestih letih bistveno povečal,« trdi Janković. Ob tem je izpostavil, da je vir njegovega premoženja znan, čemur je pritrdila tudi KPK. Prav tako je zatrdil, da računov v tujini nima.

In zakaj ni odstopil?

»Če bi odstopil, bi večina razumela, da sem kriv. To pa nisem. Nisem kriv. Nisem si nezakonito prisvojil tudi enega evra, nisem oškodoval mestnega proračuna in javnih sredstev,« je svojo odločitev pojasnil Janković. Nadaljeval pa: »Če bi se danes umaknil, bi bilo to dokončno. Dokazovanje nedolžnosti po sodni poti traja predolgo, da bi se še lahko vrnil. Pred nekaj dnevi sem praznoval 60. rojstni dan.«

S svojim vztrajanjem na položaju pa ne želi biti žaljiv do KPK, še vedno namreč verjame v pravno državo: »Nisem kriminalec, nisem koruptiven in vsak pridobljen evro v svojem življenju lahko pojasnim in tudi sem ga.«

Deli s prijatelji