42 GLASOV

Janković ni postal novi mandatar

Objavljeno 11. januar 2012 17.27 | Posodobljeno 11. januar 2012 18.22 | Piše: A. L.

Prejel je le 42 poslanskih glasov.

Štiri prijave se nanašajo na objave na internetu, tri na deljenje propagandnega materiala, tri na objave v medijih, ena pa na agitiranje.

LJUBLJANA – Razdeljenih je bilo 54 glasovnic, oddanih je bilo 47, neveljavne so bile štiri glasovnice, 43 pa veljavnih. Za Zorana Jankovića je glasovalo 42 poslancev. To pomeni, da ni prejel dovolj glasov, je povedal predsednik državnega zbora Gregor Virant. Zdaj je na vrsti presednik republike Danilo Türk, ki mora v 14 dneh predlagati novega kandidata ali istega.

Janković najprej na kosilo

»Jaz tega ne jemljem kot poraz. Poraz bi bil, če bi umaknil kandidaturo,« je takoj po glasovanju izjavil Zoran Janković. Na vprašanje, ali bo spet kandidiral in ali bi v to privolil, pa ni želel odgovoriti. Tudi ne na vprašanje, ali se bo vrnil na župansko mesto. »Najprej bom odšel na kosilo.«

Vogrin: Nisem glasoval

Jankovića pa ni podprl niti Ivan Vogrin iz Virantove Državljanske liste, ki je v času glasovanja uradno povedal, da ni glasoval. Spomnimo, še pred glasovanjem je bilo precej govoric, da naj bi prestopil k Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića.

Za štiri glasove prekratek

Glasovanje je trajalo 15 minut, nad njim pa je bedela komisija, član katere je tudi Gregor Virant. Potekalo je tajno, poslanci pa so morali na glasovnici obkrožiti za ali proti. Neoddana glasovnica je bila neveljavna. Da bi Zoran Janković postal mandatar, pa bi moral zbrati 46 glasov ali več.

Očitno tudi brez SDS in NSi

Poslanci SLS in poslanci Državljanske liste Gregorja Viranta so že pred začetkom glasovanja napovedali, da se ga ne bodo udeležili. Po državnozborskih hodnikih pa se je govorilo, da se ga naj ne bi udeleležili niti poslanci SDS in NSi.

Deli s prijatelji