POLOŽAJI

Janković ne odneha: Bratuškovi država, njemu stranka

Objavljeno 16. julij 2013 19.02 | Posodobljeno 16. julij 2013 19.02 | Piše: STA, T. L.

Jankovićeva hvala Bratuškovi: Je izjemna predsednica vlade in izjemna perspektiva Evrope.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci povedal, da je Alenka Bratušek izjemna predsednica vlade in »izjemna perspektiva Evrope«. Na mestu premierke bi lahko po njegovi oceni ostala tudi, če bi bil sam izvoljen za predsednika Pozitivne Slovenije. O tem, ali bo jeseni kandidiral za predsednika stranke, se sicer še ni odločil.

Ko se bo odločil, ali bo kandidiral za predsednika PS, bo Janković, kot je ponovil, »to najprej sporočil svojim, nato pa medijem in koalicijskim partnerjem«. Ob tem dodaja, da na županski funkciji »uživa, in to vsak dan bolj«.

Po njegovi oceni je sicer najpomembneje, da vlada deluje optimalno in da išče rešitve za odpiranje delovnih mest. Treba je tudi uveljavljati program, ki je PS prinesel zmago na zadnjih volitvah, ocenjuje Janković.

Čustven sestanek z Jakičem in Bratuškovo

Na vprašanje, ali po njegovi oceni še uživa podporo tistih, ki so ga podprli pred parlamentarnimi volitvami, denimo predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janeza Stanovnika, Janković odgovarja, da je to treba vprašati Stanovnika. Sam sicer ne vidi razloga, da ga ne bi podpiral.

Pred tednom dni se je Janković sestal s poslanci PS, z ministrom za obrambo Romanom Jakičem in s predsednico vlade. Sestanek, ki je bil po njegovih besedah na koncu tudi »izjemno čustven«, je trajal štiri ure, na njem pa so govorili o delu vlade, uresničevanju programa PS znotraj nje, odnosu vlade do glavnega mesta in kadrovanju v državi.

Trdi, da ne kadruje v državnih podjetjih

V zvezi z delom vlade so po Jankovićevih besedah ocenili, da je treba oživiti gospodarstvo in odpiranje delovnih mest. Glede kadrovanja so spregovorili o dilemi, ali so člani PS kaznovani pri imenovanjih na pomembna delovna mesta samo zato, ker so člani PS. Janković je namreč prepričan, da pri imenovanjih ni toliko pomembno članstvo v stranki, ampak predvsem strokovnost. Zanikal je tudi, da kadruje v podjetjih, ki so v državni lasti. »Meni tega ni treba in tega tudi ne želim«, je dejal.

Sliši in govori pa se, da ta trenutek kadrujejo samo trije v državi, in sicer Borut Jamnik, Tomaž Kuntarič in Uroš Čufer, pravi Janković, ki tudi sam deli to mnenje. Kot je še povedal, ni govoril z nobenim izmed omenjene trojice, ampak po tistem, kar se je zgodilo v nadzornih svetih NLB, Zavarovalnice Triglav in Luke Koper, je omenjeno o kadrovanju predsednika uprave Modre Zavarovalnice Jamnika, predsednika uprave Soda Kuntariča in finančnega ministra Čuferja tudi njegovo mnenje. 

Bratuškovi napisal dolgo pismo

Glede odnosa države do glavnega mesta je Janković na novinarski konferenci povedal, da še vedno čakajo na odgovor vlade in datum srečanja, na katerem bodo govorili o odprtih vprašanjih med občino in državo. Janković je namreč sredi maja Bratuškovi poslal pismo, v katerem je na 42 straneh opredelil točke, ki bi jih na MOL radi obravnavali.

Po Jankovićevih besedah mu je Bratuškova na že omenjenem sestanku pojasnila, da vlada pripravlja odgovore. Dodal je, da računajo na korekten razgovor, ter še enkrat ponovil, da v pismu predlagajo tudi zakonske spremembe, ki »ne odnašajo ničesar ne državi ne mestu«. Po njegovih besedah tako med drugim želijo, da bi bil občinski inšpektorat lahko pristojen za nadzor nad manjšimi gradbenimi objekti.

Deli s prijatelji