ODKRITO

Janković ne obžaluje sodelovanja s Tovšakovo

Objavljeno 21. maj 2013 19.47 | Posodobljeno 21. maj 2013 19.37 | Piše: A. L.

»Kršitelji naj odgovarjajo na sodišču, namesto da se obtožujemo med seboj.«

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar meni, da je razkritje pogovora v interesu javnosti.

LJUBLJANA – »Vegrad je delal, kar se tiče Ljubljane, dobro,« je na današnji tiskovni konferenci povedal župan Ljubljane Zoran Janković in spomnil na Celovške dvore in Ljubljanski nasip. Pravi, da o opravljenih projektih nima slabih besed, žal pa mu je, da se ni uresničil projekt Kampus, saj bi tam številni študenti dobili posteljo, ki jo zdaj pri zasebnikih drago plačujejo.

Strah gradbincev

Sodelovanja s Hildo Tovšak, nekdanjo šefinjo Vegrada, ne obžaluje, pričakuje pa, da bo pravna država delovala za vse enako. »Resnica bo na koncu zmagala,« je dejal in dodal, da enostavno ni normalno, da so se pri nas gradbena dela zmanjšala najbolj v Evropi.  »Če bi me kdo poslušal, bi gradbena podjetja obdržali. Potrebujemo tiste, ki znajo izkopati tudi kakšen jarek,« je prepričan. Dodaja, da je največji gradbinec lani opravil za 20 milijonov evrov poslov, pri poslu, kot je bilo z dvorano Tivoli, pa so se pri dobrih sedem milijonov evrov vrednem projektu enostavno ustrašili.

Glede pobega Tovšakove je Janković dejal, da je gledal ministra na eni od televizij. Prepričan je, da bi morali pravosodni minister, predsednik sodišča in tožilstva sesti skupaj in se dogovoriti. O kršitvi zakonodaje pa je izpostavil, naj kršitelji odgovarjajo na sodišču, namesto da se obtožujemo med seboj. Vnovič je opomnil, da tiste, ki ga obtožujejo, še vedno čaka.

Slovenija najbolj koruptivna?

Pokomentiral je tudi nedavno anketo, da je Slovenija najbolj koruptivna država. »Trdim, da to ni res. V tej sobi nas je 30. To pomeni, da je eden čist, vsi ostali pa ne,« je ponazoril. 

Pokomentiral je tudi poročilo KPK: »Jaz bi si želel, da bi to prišlo na sodišče ... Meni bi bilo mnogo lažje, če bi mene obtožili nečesa, tale sum oziroma tveganje ...«

O vpisu fiskalnega pravila v ustavo

»Zakaj je to ukrep katere koli vlade? Kdo zahteva, da ga moramo vpisati, razen samih sebe? Ustave v času krize ne bi spreminjal, sploh pa ne bi vnašal datumov,« je na hitro pokomentiral. Omenil je, da je o dvigu DDV govoril že sam in poudaril, da je proti dvigu spodnje stopnje. »Prepričan sem, da celoten znesek dviga DDV ne bo šel v cene.«

Tožiti ali ne?

»Mislim, da bi bilo prav, da se toži Moody's, tudi če bi izgubili. Nelogično je, da ameriške bonitetne agencije krojijo našo usodo,« pravi Janković in dodaja, da jih je treba najprej vprašati, kdaj so bili nazadnje v Sloveniji.

Kandidatura – da ali ne?

»Nič ne boste izvedeli. Ko se bom odločil, bom sporočil,« je na vprašanje o morebitni kandidaturi za vodstvo stranke Pozitivna Slovenija odgovoril Janković.

Deli s prijatelji