PREŠTEVANJE GLASOV

Janković naštel tri glasovanja o proračunu

Objavljeno 31. marec 2015 16.43 | Posodobljeno 31. marec 2015 16.43 | Piše: STA, K. K.

Zavrnil je tudi navedbe opozicijskih svetnikov, da jim na seji mestnega sveta ni dovolil govoriti in da jo je vodil nedemokratično.

Šel je že na lokalne in državnozborske volitve, porazil premierko v stranki, izpadel iz parlamenta, po rokometnem funkcionarstvu bi bil zdaj še prvi v olimpijskem komiteju.

LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković ostro zavrača izjave opozicijskih mestnih svetnikov, da je bil občinski proračun za letošnje leto in leto 2016 na zadnji seji mestnega sveta ljubljanske občine nezakonito sprejet. Več o očitkih lahko preberete na povezavi. Kot je danes poudaril na novinarski konferenci, so svetniki o tem glasovali trikrat in prav tolikokrat zagotovili ustrezno večino glasov. Kot je poudaril Janković, je bil proračun sprejet veljavno in zakonito. Ob tem je dodal, da razume nove mestne svetnike, ki še ne poznajo poslovnika, motijo pa ga tisti, ki so v mestnem svetu že nekaj mandatov in kljub temu poskušajo ustaviti razvoj Ljubljane.

Trdi, da je opoziciji pustil govoriti

Zavrnil je tudi navedbe opozicijskih svetnikov, da jim na seji mestnega sveta ni dovolil govoriti in da jo je vodil nedemokratično. Da to ne drži, po njegovem mnenju dokazuje že dejstvo, da je bilo pri razpravi o proračunih opravljenih 61 razprav oziroma javljanj.

Janković je še izpostavil, da so sejo v skladu s poslovnikom in z demokratičnimi načeli na željo opozicije tudi prekinili. V času odmora se je sestala petčlanska statutarno-pravna komisija, ki jo je vodil svetnik SMC Nejc Brezovar. Komisija je v tem času s štirimi glasovi za in z enim proti sprejela mnenje, ki je po Jankovićevih besedah potrdilo, da je bil proračun sprejet veljavno in zakonito.

Mnenje komisije pa so nato z 22 glasovi za in 12 proti potrdili še mestni svetniki. Janković je ob tem poudaril, da med 12 svetniki, ki so glasovali proti, ni bilo glavnih protagonistov, ki so poudarjali neveljavnost proračuna. Župan je dodal, da so imeli mestni svetniki, kljub temu da je bil proračun sprejet, možnost ponovno odpreti razpravo, pa tega niso storili.

Naštel tri glasovanja

Po njegovem mnenju je bil sicer proračun potrjen trikrat. Prvič so glasovali po obstrukciji opozicije, drugič na predlog svetnice NSi Mojce Kucler Dolinar, ko so nato ugotovili, da so glasovali pri napačni točki, in tretjič, ko so glasovali o mnenju statutarno-pravne komisije, je pojasnil Janković.

Glasovanje o predlogu komisije, ki se zaključi s tem, da sta bila odloka o proračunu veljavno in zakonito sprejeta, tudi po mnenju podžupana ljubljanske občine Aleša Čerina ni bilo nič drugega kot ponovno glasovanje o obeh aktih. Tudi sam je izpostavil, da so mnenje svetniki potrdili z 22 glasovi za in 12 proti.

Mestni svetniki so sicer predlog proračunov za letošnje leto in leto 2016 potrdili pretekli ponedeljek ob obstrukciji svetniških skupin SDS, SMC, NSi, ZL in SLS. Pretekli petek so se opozicijski svetniki združili v pozivu Jankoviću, naj skliče izredno sejo, na kateri bi ponovno odločali o predlogih proračunov. V svetniški skupini SDS so napovedali tudi, da bodo odlok izpodbijali na ministrstvu za javno upravo. Janković je na novinarski konferenci dejal, da so svetniki do nadaljnjih ukrepov upravičeni, je pa prepričan, da z njimi ne bodo uspeli.

Deli s prijatelji