ČRNOGRADITELJI

Janković jim bo odklopil elektriko

Objavljeno 10. junij 2015 22.16 | Posodobljeno 10. junij 2015 22.37 | Piše: Mo. S.

Njihove hiše naj bi do jeseni vendarle legalizirali, kaj bo do takrat, pa za zdaj ni jasno.

Zoran Janković se bo na kongresu potegoval za mesto predsednika PS.

LJUBLJANA – Nekaterim prebivalcem Tomačevega bodo jutri izklopili električno energijo. Že leta namreč poskušajo legalizirati svoje črne gradnje, a jim to ne uspe, danes pa se je v naselje pripeljalo kombinirano vozilo Javne razsvetljave, da bi jim odklopili elektriko in naselju ponudili agregat, je poročal Pop TV.

Razburjene prebivalce je obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković in jim kljub nestrinjanju povedal, da bodo jutri ostali brez elektrike, ter jim predlagal, naj agregate sprejmejo.

Omenjenim odjemalcem so že pred letom in pol izklopili elektriko, ko je šlo v stečaj podjetje Gradiant, lastnik bližnjega poslopja, prek katerega so napajali svoje hiše. Javna razsvetljava jim je omogočila napajanje iz ene od svojih baz, zdaj pa se zgodba ponavlja, saj ni več pravne podlage za napajanje iz javne razsvetljave, je še poročal Pop TV. Njihove hiše naj bi do jeseni vendarle legalizirali, kaj bo do takrat, pa za zdaj ni jasno.


Treba je spremeniti uredbe

V Tomačevem je trenutno evidentiranih 43 pobud za spremembo namembnosti zemljišča, obravnavalo pa se jih bo v sklopu sprememb prostorskega načrta MOL, ki se ga bo predvidoma sprejemalo konec leta. Spremenjen prostorski načrt bo tudi pravna podlaga za začetek postopka priprave za legalizacijo objektov. Kot pravijo na občini, so krajanom na dveh dosedanjih srečanjih črnograditeljev z županom podrobno razložili, kakšni so postopki in možnosti za legalizacijo nelegalnih gradenj.

Predvsem pa so izpostavili, da te gradnje stojijo na vodovarstvenem območju, zaradi česar je treba najprej spremeniti državno uredbo o vodovarstvenem območju za vodno telo vodonosnika Ljubljanskega polja. Šele ko bo uredba spremenjena, bo mogoča tudi sprememba občinskega prostorskega načrta. Po informacijah občine je sprememba uredbe tik pred sprejemom na vladi.

Na občini poudarjajo še, da so s prebivalci črnih gradenj v Tomačevem zelo pogosto v stiku, že pred časom pa je občina sodelovala tudi pri zagotavljanju električne energije, ko jim jo je dobavitelj prekinil. Prav tako je MOL pristojnim institucijam predlagal ustavitev inšpekcijskih aktivnosti. (STA)

 

Deli s prijatelji