POROČILO KPK

Janković je na občini varen

Objavljeno 06. februar 2013 22.35 | Posodobljeno 06. februar 2013 22.36 | Piše: T. L., STA

Izredne seje mestnega sveta MOL na temo poročila KPK ne bo.

Jankovićeva stranka je zgrožena.

LJUBLJANA – Svetniške skupine ljubljanskega mestnega sveta ne bodo zahtevale sklica izredne seje mestnega sveta, na kateri bi obravnavali ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o županu Zoranu Jankoviću. Nekateri namreč menijo, da mestni svet za to ni pristojen, drugi pa zaradi dosedanjih izkušenj dvomijo o učinkovitosti izredne seje.

Desus: Mestni svet ne more nadzirati KPK

V svetniški skupini Desusa ne bodo predlagali niti podprli izredne seje mestnega sveta na temo ugotovitev KPK o Jankoviću. »Menimo, da mestni svet niti ni organ, ki bi lahko nadziral delo KPK, niti ni organ, ki bi lahko sankcioniral nezakonita ravnanja župana. Zato temu menimo, da bi bila seja ali tudi zgolj razprava o tej problematiki izguba časa in denarja – tako zaposlenih na MOL kot tudi mestnih svetnic in svetnikov,« je pojasnila vodja svetniške skupine Meta Vesel Valentinčič. Dodala je, da so Jankovića januarja poleg tega že javno pozvali, naj nepreklicno odstopi z mesta župana.

SD: v normalnih razmerah poročilo pomeni odstop s funkcije

Tudi v svetniški skupini SD ne bodo predlagali sklica izredne seje ali obravnave poročila. »Stališče naše stranke je jasno – poročilo protikorupcijske komisije je dokument, ki bi v razmerah normalne politične kulture pomenil odstop posameznikov s političnih funkcij,« je pojasnila mestna svetnica SD Metka Tekavčič.

Po njenih besedah gre za poročilo komisije, ki jo je imenoval državni zbor in temelji na dokumentih. »Poročilo je obremenjujoče za predsednika dveh največjih parlamentarnih strank in v odnosu do poročila sta stranki, ki sta sicer na povsem nasprotujočih si bregovih od začetka tega mandata parlamenta, našli skupni jezik. Pri obeh strankah gre tudi za prepletanje politike in politikov na mestni in državni ravni,« je zapisala.

Ljubljana žrtev kalkulacij nacionalne politike

»Tudi tisti, ki imajo jasna stališča, ne pristajajo na izredno sejo mestnega sveta MOL. Za ostale Zeleni Slovenije po predhodnih kontaktih ocenjujemo, da niso sposobni jasnih stališč,« pa je o možnosti zahteve za sklic izredne seje povedal Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek.

Po njegovem mnenju je »ljubljanska situacija žrtev kalkulacij nacionalne 'politike', ki se najbolj kaže v izjavah ministra Karla Erjavca, da naj to urejajo Ljubljančani sami ali pa v podobni izjavi ministra Franca Bogoviča«. »Ostale parlamentarne stranke s svojimi intervjuji, izjavami in ravnanji negirajo verodostojnost poročila KPK,« je dodal. »Tudi izmuzljivo stališče SD z vidika 'očiščenja' s predhodnimi parlamentarnimi volitvami ne vsebuje zahteve po 'očiščenju' z volitvami tudi v Ljubljani, tako županskimi kot v mestni svet,« je pojasnil.

NSi izgubila upanje

Po besedah Mojce Kucler Dolinar iz svetniške skupine NSi se o sklicu izredne seje niso pogovarjali. »Glede na dosedanje izkušnje v mestnem svetu namreč dvomimo, da bi bila seja učinkovita. Ljubljanska NSi je že večkrat opozarjala na nepravilnosti pri ravnanjih ljubljanskega župana, na KPK pa je naslovila tudi pobudo za ukrepanje v zvezi s tem,« je pojasnila.

V svetniškem klubu so sicer prepričani, da če bi imeli v Sloveniji učinkovito in pošteno sodstvo, ne bi potrebovali ne KPK ne varuha človekovih pravic ne informacijskega pooblaščenca. »Medijsko obračunavanje s političnimi nasprotniki prek navedenih državnih institucij samo poglablja družbeno krizo in prikriva dejanske vzroke za gospodarske in družbene težave, ki jih imamo v Sloveniji,« meni Kucler Dolinarjeva. Dodala je, da je edina prava rešitev za Mestno občino Ljubljana (MOL) ob odstopu župana tudi odstop mestnih svetnikov Liste Zorana Jankovića, kar bi po njenih besedah omogočilo predčasne lokalne volitve v Ljubljani.

SDS: za odstop Jankovića 

Mirko Brnič Jager iz svetniške skupine SDS prav tako meni, da bi moral Janković odstopiti, med drugim tudi zaradi tega, ker politike ne izvaja v javnem interesu, ker investicijske projekte izvaja brez investicijskih programov, ker javni zavodi zaposlujejo najbližje županove sodelavce iz njegovih podjetij, ker v mestnem svetu uveljavlja avtokracijo in ker ima zaničljiv odnos do kulturne dediščine, je zapisal.

»Zaradi naštetega so bile na pobudo opozicijskih strank SDS, Zeleni Slovenije in NSi nedavno sklicane izredne seje MOL, kjer pa je bila zaradi (zlo)rabe poslovnika MOL onemogočena razprava svetnikov in glasovanje o predlaganih sklepih,« je pojasnil Brnič Jager.

»Ocenjujemo, da je zaradi nepopolnosti, med drugim pa tudi zaradi kratenja pravice obdolženca, da pred javno objavo poda svoje mnenje o poročilu, kar po ustavnem redu apriori izničuje obtožbe, poročilo KPK pomanjkljiv odsev dejanskega stanja in dokument, ki v javnosti zastira pomen pravnih postopkov v delovanju pravne države,« je še dodal.

Mestni svetnik LDS Slavko Slak na vprašanja o možnosti za izredno sejo na temo poročila KPK ni odgovoril.

Deli s prijatelji