PRAVNOMOČNO

Janković je koruptiven, zdaj mora plačati

Objavljeno 14. februar 2013 08.50 | Posodobljeno 14. februar 2013 11.44 | Piše: A. K.

Sodišče je potrdilo, da je ljubljanski župan ravnal koruptivno.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Zaradi sklepanja poslov s pravnimi osebami, katerih zastopnika sta Jure Janković ter vodja poslanske skupine PS in mestni svetnik Jani Möderndorfer, mora ljubljanski župan Zoran Janković plačati globo v višini tri tisoč evrov. Gre za prvo sprejeto pravnomočna odločitev sodišča, ki potrjuje, da je Janković ravnal koruptivno, poročajo Finance. V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so povedali, da mora Janković plačati kazen zaradi kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Janković je prek pravnega pooblaščenca Odvetniške družbe Čeferin vložil zahtevo za sodno varstvo, pozneje pa še pritožbo na višje sodišče, a pri tem ni bil uspešen, saj sta obe sodni instanci odločbo komisije vsebinsko in postopkovno v celoti potrdili. Ta je v preteklem tednu postala pravnomočna, poročajo Finance.

Sporna nakazila Olimpiji

Janković naj bi sklepal posle oziroma nakazal denar Rokometnemu klubu Olimpija, katerega zastopnik je županov sin Jure Janković. Po podatkih aplikacije Supervizor je RK Olimpija prejel 130 tisoč evrov iz mestnega proračuna kot sofinanciranje letnega programa. RK Olimpija ima sicer račune blokirane od julija 2009, kar je dva meseca po tistem, ko je vodenje prevzel Jure Janković.

Drugi sporni posel so nakazila Košarkarskemu klubu Olimpija, kjer je zastopnik Möderndorfer. KK Olimpija je iz proračuna mestne občine prejel 1,9 milijona evrov, v tem času pa je imel trikrat blokirane račune, skupno trajanje blokad je trajalo pet mesecev. 

Deli s prijatelji