KRIZA

»Janković je izkoristil, kar mu država nudi«

Objavljeno 05. april 2013 11.11 | Posodobljeno 05. april 2013 17.06 | Piše: D. P.

Frankl in Ocvirk sta si edina: Trojka bo prišla, ko bo država ugotovila, da ne more odplačevati obveznosti brez pomoči tujine.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – »Zame ni primerjave z letom 1991, ko smo imeli banke brez kapitala. Trg je bil sesut. Sploh ne vem, zakaj delamo danes take probleme,« je današnje stanje v Sloveniji v oddaji Resnica na TV3 Medias opisal Andro Ocvirk, nekdanji podpredsednik Peterletove vlade.

Slabi obeti

Da so razmere precej bolj zaostrene, je opozoril Peter Frankl, odgovorni urednik in direktor časnika Finance: »Slovenija svoje obveznosti kolikor toliko dobro odplačuje. Kako bo to v kratkem času, ni jasno. Je pa jasno, da se bo morala zadolžiti. Upam, da se bo to zgodilo čim ceneje. Bankrota še ni. Upam, da ga tudi ne bo.«

Goran Novkovič, svetovalec generalnega direktorja v GZS, je zaskrbljen zaradi trendov, ki ne kažejo na bolje ali na morebitno okrevanje Slovenije letos ali prihodnje leto. Motijo ga tudi signali nove vlade, ki jih pošilja v tujino. »Lahko se nam zaradi tega signala zgodi, da se bomo drago zadolževali.«

»Bankrot nam ne grozi, bo pa morala vlada izvesti projekt slabe banke,« je pojasnila predstavnica ZSSS Andreja Poje, ki je proti politiki strogega varčevanja. »Dvig davka DDV ni prava rešitev, ker negativno vliva na domači BDP. Negativno bo vplival na potrošnjo in s tem na gospodarstvo.«

»Ponekod je bila to dobra rešitev,« o uvedbi višje stopnje DDV pravi Frankl. »Kljub zvišanju davka se lahko zgodi, da ima proračun manj denarja, saj ljudje manj trošijo.« Frankl je skeptičen tudi do davka na dobiček in luksuz. Meni pa, da bi lahko vpeljali davek na premoženje in nepremičnine. »Davkov je veliko, a načelno je boljše, da jih ne zvišujemo.«

Kako zagnati gospodarstvo

»V tem hipu imamo razvojni problem – številna podjetja, ki so na mednarodnem tržišču, so zelo zadolžena. Morali bi spremeniti diapazon razmišljanja, moramo čim prej zagnati gospodarstvo,« meni Novkovič, ki opozarja na spiralo novega varčevanja.

»Mislim, da je največji problem v stečajih. Zadnji dve vladi na področju sanacije nista naredili nič. Ključno je bilo, da gredo podjetja v stečaj, ljudje pa na zavod. To je povzročilo nižanje BDP,« je Ocvirk s prstom pokazal na slabo delo Janševe in Pahorjeve vlade.

Kdo je kriv?

»Zadnjih 15 let ni bilo v vladi nikogar iz gospodarstva,« je Ocvirk razložil, kaj je pripeljalo Slovenijo v zagato. »Nimamo politikov, ki bi razumeli, za kaj v gospodarstvu in družbi gre,« je dodal Frankl, ki srž problema vidi v neznanju.

»Slovenija potrebuje zagon in varčevanje, ob tem pa moramo zelo kredibilno nastopiti pred tujino. Tega pa ne znamo. Mi ne vemo in zunaj vidijo, da mi ne vidimo, kam gremo,« Novković očita vladajoči garnituri pomanjkanje jasne komunikacijske strategije.

Temu svoje dodaja Frankl: »Potrebujemo svež kapital. Tujega ni, ker se je nekaj mnenjskih voditeljev odločilo, da ta ni zaželen. Ker bi ti voditelji izgubili kaj denarja, kako rentico …«

»Kapital iz Slovenije beži, to je osnovni problem Slovenije, okoli 12 milijard evrov je šlo kot kapital iz Slovenije,« pa je še enkrat opozoril Ocvirk.

Janković izkoristil razmere

Nezadostno naj bi bilo tudi delo nadzornih organov. »Nihče nič ne dela … Ukvarjajo se z nepomembni stvarmi, ne pa z bistvenimi,« je delo inšpektorjev in nadzornih organov okrcal Ocvirk. »Janković je izkoristil, kar mu država nudi … Nič več … Izkoristil je neoliberalno politiko: skrbi zase, skupnost naj te ne briga, ampak poskrbi zase … Ker država to omogoča. Država je to vse dovolila in skoraj legalizirala … Vsakega tatu kure preiščejo v detajle, če si ukradel milijon, te pa pustijo na miru,« je dodal Ocvirk.

Kaj bo naredila trojka?

Frankl in Ocvirk sta si edina: trojka bo prišla, ko bo država ugotovila, da ne more odplačevati obveznosti brez pomoči tujine. »Tedaj pride trojka. To niso le trije ljudje, ampak 1500, ki pridejo delat reze.« Tujina ne bo usmiljena, ko bo prišla in naredila red po Sloveniji. »Trojka bo delala z macolo – ne bo rezala za 10 odstotkov, ampak za 20. Takoj bo zahtevala, da se jih v odpusti 15 odstotkov. Trojka ni dobrodelna institucija. Ne bo prišla reševat slovenskih političnih težav, ampak zagotovit, da bodo upniki dobili denar nazaj,« za konec dodal Frankl.

Deli s prijatelji