JAKLIČEVE LEKARNE

Janković Gantarju grozil po telefonu

Objavljeno 23. maj 2012 16.19 | Posodobljeno 23. maj 2012 17.02 | Piše: T. L., A. L., STA

Na ministrstvu pravijo, da se groženj ne bojijo.

Minister Gantar je prepričan, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje dražje za največ tri evre.

LJUBLJANA – Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da so ugotovitve upravnega nadzora v Lekarni Ljubljana resne, a ne dajejo posebnih možnosti za reagiranje, saj gre večinoma za kršitve kodeksa. Po njegovih besedah Lekarna Ljubljana prek odvetnikov ministrstvu grozi s tožbo zaradi nadzora, s tožbo pa da mu je grozil tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so navedbe ministra za zdravje, da ga je Janković poklical in pozval oziroma celo posvaril, naj poročilo o nadzoru Lekarne Ljubljana ne objavi, označili za laž. Župan je ministra poklical po tem, ko je bilo poročilo že objavljeno na spletni strani ministrstva, trdijo na MOL. Pravijo, da je župan ministra poklical v petek okoli 16. ure, ko so na občini že prejeli vprašanja medijev, kako komentirajo objavo poročila o nadzoru v Lekarni Ljubljana, ki je bilo takrat že objavljeno na spletni strani ministrstva za zdravje.

Janković razočaran nad komunikacijo ministrstva

Župan, ki je bil med pogovorom z ministrom v družbi sodelavcev, je ministru izrazil razočaranje nad komunikacijo ministrstva, pojasnjujejo na MOL. Po njihovih navedbah je namreč ministrstvo z vsebino poročila javnost obvestilo, preden so dokumente prejeli v Lekarni Ljubljana, zaradi česar se na očitke niso mogli ustrezno odzvati. »Ker gre za očitno laž ministra, pričakujemo od njega takojšnje javno opravičilo,« so še zapisali na MOL.

Groženj se ne bojijo

Gantar je namreč na današnji novinarski konferenci povedal, da je ministrstvo za zdravje prejelo pismo odvetniške pisarne, v katerem ta pričakuje prekinitev postopka upravnega nadzora nad Lekarno Ljubljana, omenja pa tudi možnost tožbe. »To mi je omenil tudi sam župan Janković. Po telefonu sva govorila,« je dejal Gantar. Ob tem je dejal, da komisija, ki je opravljala nadzor, stoji za svojimi ugotovitvami, zato se na ministrstvu groženj s tožbo ne bojijo.

Prodaja zdravil ni kot prodaja pralnega praška

Sicer pa minister za zdravje opozarja, da so ugotovitve upravnega nadzora nad Lekarno Ljubljano resne in jih ni mogoče zbanalizirati in razumeti, kot da minister od lekarne pričakuje negativno poslovanje. »To je smešno,« pravi minister in dodaja, da mora javni zavod poslovati racionalno, kar pa ne pomeni, da je glavni motiv delovanja zavoda dobiček. »Če bi veljale enake tržne zakonitosti za lekarne, kot veljajo za samopostrežne restavracije, bi bilo lahko delo direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča odlično,« je dejal in dodal, da prodaja zdravil ni enaka prodaji pralnega praška v trgovini.

Odstavitev Jakliča bi bilo preseganje pooblastil

Gantar pravi, da v zakonodaji sicer obstaja možnost, da lahko odstavi direktorja lekarne za šest mesecev, vendar pa gre v nadzoru za kršitve etike, ki pa niso kaznivo dejanje. Po njegovem mnenju bi bila odstavitev direktorja lekarne zato, ker je kršil etični kodeks, pretirana in bi s tem presegel pooblastila. O ugotovitvah v nadzoru o domnevnem potvarjanju bilanc pa je minister obvestil računsko sodišče, Lekarniško zbornico Slovenije (LZS) in komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Sicer pa so podatke, na podlagi je komisija ministrstva za zdravje prišla do ugotovitev glede bilanc, posredovali iz Lekarne Ljubljana. Gantar tako meni, da bo računsko sodišče potrdilo ugotovitve ministrstva. Pri teh ugotovitvah pa gre že za kazniva dejanja, ne samo za neskladje z moralnimi normami, je dejal Gantar.

Od lekarniške zbornice Gantar pričakuje, da bo povedala svoje stališče glede načina dela Lekarne Ljubljana.

Opustitev dolžnega ravnanja

Upravni nadzor, ki ga je komisija ministrstva za zdravje opravila v Lekarni Ljubljana, je namreč pokazal neskladnost bilančnih podatkov iz letnih poročil za leta 2007–2010. Poleg tega je nadzor pokazal, da ciljno vodenje Lekarne Ljubljana ni skladno z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih, da se obvezno strokovno in neodvisno izobraževanje oz. izpopolnjevanje strokovnih lekarniških delavcev ne izvaja v skladu s predpisi, komisija pa je ugotovila tudi opustitev dolžnega ravnanja ob svetovanju.

Deli s prijatelji