SVOBODA GOVORA

Janković cenzurira zapise SDS?

Objavljeno 25. november 2014 18.25 | Posodobljeno 25. november 2014 18.25 | Piše: S. N.

Nada Šumi je želela, da Anže Logar, svetnik SDS, za novo številko mestnega časopisa pripravi kratko vizijo razvoja Ljubljane. A očitno nad njegovim zapisom ni bila navdušena, zato cenzura.

Anže Logar ni bil kaj prida zgovoren.

LJUBLJANA – »Najlepša hvala za poslani prispevek, ki pa žal ni vaša predstavitev, ampak politični pamflet. Glasilo ves čas goji, kolikor je mogoče, spoštljivo in povezovalno kulturo poročanja, zato vas prijazno prosim, pridite mi naproti s predstavitvijo v tem duhu,« so besede, ki jih je urednica glasila Ljubljana Nada Šumi namenila svetniku SDS Anžetu Logarju.

Ni bila navdušena

To sta bila njen odgovor in kritika zapisa, ki ga je Logar pripravil za glasilo. Za besede ga je prosila Šumijeva. Želela je, da za novo številko mestnega časopisa pripravi kratko vizijo razvoja Ljubljane. A očitno nad njegovim zapisom ni bila navdušena, zato cenzura.

»Verna kopija«

Očitno, na to opozarja spletna stran SDS, je urednica Šumijeva postala verna kopija župana Ljubljane in njegovega razumevanja demokracije. Medtem ko župan določa, kdo od opozicijskih svetnikov je lahko član posameznega delovnega telesa mestnega sveta, njegova urednica svetnikom določa, kaj lahko v svojih prispevkih zapišejo in česa ne, še dodajo na spletni strani.

Prispevek mag. Anžeta Logarja za glasilo Ljubljana (objavljamo ga v izvirniku, nelektoriranega):

LJUBLJANA JUTRI

Ko se takole vsako jutro na kolesu prebijam skozi gost promet v službo, se večkrat zamotim z razmišljanjem o Ljubljani prihodnosti. Zeleni, odprti, z urejenim prometom ter močnim inovacijskim potencialom. Bip, bip, ..., pa me promet, ki je v Ljubljani popolnoma zaostal v razvoju, vrne v realnost.

Prihodnost Ljubljane je dvotirna. Ena smer vodi v pospešen razvoj četrti s poudarkom na oblikovanju lokalnih centrov. Te je treba tematsko navezati na naravne danosti Ljubljane: narava – turistične kmetije; voda – vodni turizem; zgodovina – festivali. Takšnih 'dvojic' je še mnogo. Ob pomoči lokalne skupnosti to predstavlja pomembno nadgraditev turistične ponudbe in novo kulturo bivanja v Ljubljani.

In druga smer? Ljubljana bo 'in', če bo inovativna. Mentaliteto investiranja v tlakovce naj zamenja investiranje v oblikovanje spodbudnega poslovnega okolja. Ljubljana mora postati prestolnica naprednih tehnologij. Integriran prometni sistem s pametno semaforizacijo namesto sedanjega ustavljanja pred rdečimi semaforji bo samo del te tehnološke, prijetnejšemu življenju namenjene transformacije Ljubljane v sodobno evropsko metropolo. 

Da bi bilo to možno, je seveda potreben miselni preskok v glavah tistih, ki upravljajo z mestom. Glede na izkušnje z aktualnim županom, tu ni kaj dosti možnosti za napredek. Je pa vseeno nekaj upanja zaradi dejstva, da lahko stranke v opoziciji oblikujejo močan opozicijski blok, ki bo Jankovića prisilil k drugačnemu delovanju. SDS bo nedvomno odigrala svojo vlogo. Kaj pa drugi? Bodo šli v nenačelno koalicijo s korupcijskimi škandali obremenjenim županom zgolj zato, da bodo tu in tam dobili kakšen 'sladkorček'? Ali pa se bodo proslavili kot samostojna politična sila? Prve izkušnje z nenačelnimi koalicijami pri imenovanju predsednikov Četrtnih svetov niso ravno ohrabrujoče. Vendar pravi test šele prihaja - ko bo Janković na dnevne rede sej Mestnega sveta začel uvrščati prostorske načrte privat projektov svojih prijateljev in mecenov, bo postalo jasno, ali je nova, močnejša opozicija znak upanja za razvoj Ljubljane. Če ne, nas čaka še en mandat že videnega...

Deli s prijatelji