ODKLOP

Janković brez milosti: Kdor ne bo plačal vode, bo ostal žejen

Objavljeno 24. april 2012 09.30 | Posodobljeno 24. april 2012 09.30 | Piše: T. L., STA

Zaradi neplačevanja dobave pitne vode je nastalo za okoli dva milijona evrov škode, pravi župan.

Se bo Jankoviću uspelo zavihteti na vrh državne politike?

LJUBLJANA – Neplačnikom dobave pitne vode bo podjetje JP Vodovod-Kanalizacija vodo lahko odklopilo. Ljubljanski mestni svetniki so namreč potrdili predlog dopolnitve odloka o oskrbi s pitno vodo.

Kot je razloženo v gradivu za sejo mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL), bo do odklopa vode prišlo, če dolžnik računa za storitev ne bo poravnal niti v roku 15 dni po prejemu opomina pred prekinitvijo. Odklop vode ob tem ne sme vplivati na preostale uporabnike, ki redno plačujejo račun za dobavljeno pitno vodo in imajo skupno odjemno mesto. Za tak ukrep so se na MOL odločili zaradi vse večjega števila neplačnikov, so razložili v gradivu. Po besedah župana Zorana Jankovića je zaradi neplačevanja nastalo za okoli dva milijona evrov škode.

Mestna svetnica SD Metka Tekavčič je pred glasovanjem povedala, da iz gradiva za sejo ni jasno, kakšna je struktura neplačnikov vode. Kot je pojasnila, so med njimi zagotovo tudi taki, ki vode ne morejo plačati zaradi socialne stiske. Tudi po mnenju svetnika SDS Mirka Brniča Jagra svetniki niso prejeli podatkov, ki bi pokazali, da odločitev mestnega sveta ne bi preveč restriktivno udarila po tistih, ki vode ne zmorejo plačati. Svetnica SDS Mojca Škrinjar je predlagala premislek o alternativnih kaznih za neplačnike. Po njenih besedah bi lahko tisti, ki vode ne morejo plačati, opravili kakšno javno delo.

Nova podžupanja nekdanja »merkatorjevka«

Župan Zoran Janković je poleg tega povedal, da bo za podžupanjo MOL imenoval Jelko Žekar. Žekarjeva je mestna svetnica Lista Zorana Jankovića, med drugim pa je bila zaposlena tudi v Mercatorju. Janković je v izjavi po seji potrdil, da bo Žekarjevo kot podžupanjo imenoval 5. maja. Kot je pojasnil, jo je izbral na podlagi njenega poznavanja in področja, ki ga je opravljala, ko je z njim sodelovala. »V Mercatorju je bila direktorica razvoja in investicij,« je pojasnil in dodal, da bo podobna področja pokrivala tudi v MOL, torej področje investicij, zemljišč in gospodarskih dejavnosti.

Janković je tudi potrdil, da bo MOL sodelovala pri organizaciji proslave ob dnevu upora proti okupatorju. Občina bo odstopila prostor, pri čemer Janković ocenjuje, da je za to proslavo primeren Kongresni trg.

 

Deli s prijatelji