SINDIKATI

Janko Medja, odstopite

Objavljeno 28. junij 2014 12.54 | Posodobljeno 28. junij 2014 12.54 | Piše: STA, D. P.

V nedeljo popoldne naj bi pred trgovskim centrom Mercatorja v Šiški potekal protestni shod somišljenikov, ki prav tako nasprotujejo prodaji Mercatorja, ki je bila končana v petek.

Janko Medja.

LJUBLJANA – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je predsedniku uprave NLB Janku Medji in premierki, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek danes poslala javni poziv glede prodaje Mercatorja, v katerem med drugim Medjo pozivajo k takojšnjemu odstopu. Prepričani so, da je lagal glede zavez o ohranitvi delovnih mest v pogodbi o prodaji.

Dobila je zagotovila

V ZSSS so spomnili, da je Bratuškova pred dnevi dejala, da je na sestanku z Medjo dobila zagotovila, da NLB ne bo financiral prevzema največjega slovenskega trgovca in da je v pogodbi zaveza, da se število zaposlenih ne bo dodatno znižalo. Nove informacije pa po njihovih navedbah kažejo, da ni tako.

»Na podlagi vseh javno dostopnih informacij lahko pridemo le do enega sklepa – glede zavez o ohranitvi delovnih mest v pogodbi o prodaji Mercatorja ste očitno lagali. Iskanje razlogov za to bomo prepustili ustreznim preiskovalnim organom,« so v javnem pozivu Medji zapisali v ZSSS.

Kakšna je bila njegova vloga?

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) pozivajo, naj javno dostopna dejstva o vlogi Medje v procesu prodajnega postopka Mercatorja vključi v okvir predkazenskega postopka v zvezi s prodajo Mercatorja. Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) pa pozivajo, naj nemudoma sproži preiskavo prodajnega postopka Mercatorja z vidika korupcije.

Ob tem Bratuškovo vprašujejo, ali naj ji verjamejo na besedo, da je bila na sestanku z vodilnimi v NLB zavedena. »Prodaja Mercatorja Agrokorju se je očitno morala za vsako ceno zgoditi. Tudi za ceno laganja, zavajanja in skrivanja. In to ceno bodo na koncu plačali zaposleni v Mercatorju,« so dodali.

Iz stranke Solidarnost so danes sporočili, da podpirajo vsa prizadevanja in protestne dogodke, ki imajo cilj onemogočiti prodajo slovenskega trgovca v danih razmerah. Ob tem poudarjajo, da sam nakup delnic Mercatorja ne pomeni ničesar.

Plačana le tretjina

»Finančna konstrukcija za nakup Mercatorja ni zaprta, z nakazilom kupnine je namreč plačana samo tretjina posla. Zaprta finančna konstrukcija bi pomenila, da bi imel Agrokor denar za ponudbo, za prevzem in za dokapitalizacijo; vse to so namreč pogoji prodajnega sporazuma,« so zapisali.

Kupec povsem nelikviden

V Ljubljani bo zaradi prodaje Mercatorja danes potekal protestni shod, h kateremu je pozvala koalicija Združena levica. V njej opozarjajo, da je Agrokor podjetje z več kot 2,5 milijarde evrov dolga in je popolnoma nelikvidno, prevzem pa bo financiral tako, kot so potekali menedžerski odkupi podjetij v slovenski tranziciji, to je z dolgom, s katerim bo obremenil prevzeto podjetje.

V nedeljo popoldne naj bi pred trgovskim centrom Mercatorja v Šiški potekal protestni shod somišljenikov, ki prav tako nasprotujejo prodaji Mercatorja, ki je bila končana v petek.

Deli s prijatelji