DOM

Janezov dom občini in Novicam v ponos

Objavljeno 18. marec 2013 08.26 | Posodobljeno 18. marec 2013 08.26 | Piše: Oste Bakal

Z občino Gornja Radgona in Slovenskimi novicami do bivalnika. Dobričina je živel v razpadajoči podrtiji brez elektrike in vode.

Janez Rauter pred svojim novim domovanjem. Foto: Oste Bakal

GORNJA RADGONA – Ko smo decembra lani v Slovenskih novicah zapisali žalostno zgodbo o 52-letnem Janezu Rauterju z Ivanjševskega Vrha v osrčju vinorodnih Radgonskih goric, nihče ni pričakoval še ene, precej lepše zgodbe. Toda v tem času se je zgodilo marsikaj in Janezu, ki je sam živel v tako rekoč nečloveških razmerah, se je življenje, hvala bogu, obrnilo na glavo. Radgonski župan Anton Kampuš je po objavi v Novicah sodelavcem naložil, naj poskrbijo, da bi Janez zaživel človeka dostojno življenje. In rečeno storjeno. Pri domačem podjetju za proizvodnjo kontejnerjev Arcont je občina Gornja Radgona naročila ustrezen bivalnik, ki so ga opremili in pred dnevi postavili tik ob propadajoči hiši. Še prej so na delu parcele, ki jo je Janezu odstopil bratranec, pripravili vse potrebno, da so lahko pripeljali bivalnik.

»Občina Gornja Radgona je naročila izdelavo bivalne enote 15 kvadratnih metrov v znesku 3702,72 evra plus mini kuhinja. Izdelal jo je Arcont, d. d., prevoz bivalne enote je znašal 400 evrov. Zdaj po postavitvi bo občina iz proračuna financirala še elektriko oziroma postavitev odjemne postaje. Prav tako se bo naredil izkop za greznico oziroma odpadno vodo ter dodatne priključke v kontejnerju, npr. za elektriko in vodovod. Skupna vrednost, ki jo bo Občina Gornja Radgona financirala, bo okrog 8000 evrov. Center za socialno delo Radgona pa bo sofinanciral 750 evrov,« je povedal Andrej Subašič, svetovalec za investicije na občini, ki je presrečnemu Janezu izročil ključe novega bivalnika. Janja Osojnik z občine pa je dodala, da »v kontejnerju manjkajo še postelja, peč na drva, miza in stol, za kar bi prosili za pomoč razne organizacije in posameznike«.

Pričakovati je, da se bodo odzvale humanitarne organizacije in gospodarske družbe, ki so že napovedale pomoč. Že doslej so Janezu pripeljali ali poslali nekaj finančnih sredstev ter prehrambnih izdelkov, oblačil in podobno. Ob pomoči društva za zaščito živali pa je lepo novo hiško ob novem bivalniku dobil tudi edini pravi Janezov prijatelj, kuža Boni. Hiško je brezplačno izdelal podjetnik Janez Kuzma iz Veščice pri Murski Soboti.

Spomnimo: ko je bil Janez še majhen, ga je mati zapustila in je odraščal pri babici. Hodil je v šolo s prilagojenim programom in je skoraj nepismen, s težavo se le podpiše. Tako lahko dvigne dobrih 200 evrov pokojnine, s katerimi mora životariti ves mesec. Ker se slabo spozna na denar, si teh nekaj evrov ne zna primerno razporediti. Še nedavno se je odkrito bal, da se mu bo vsak hip na glavo zrušila več kot sto let stara razpadajoča lesenjača. To je babica, ki je umrla pred več kot 15 leti, pustila njegovim sorodnikom.

Do zdaj je pitno vodo zase in za kužka prinašal iz 200 metrov oddaljenega izvira v gozdu, kuha pa tako in tako ne. Ne skriva, da so ga zdelali samota, nečloveške življenjske razmere in tudi alkohol, saj je pogost gost vaškega gostišča. Nima veliko upanja, nikogar ne krivi za svojo klavrno življenje, a kljub temu si je zaslužil pomoč širše skupnosti. V veselje mu je predvsem, da ga vsaj nekateri ljudje spoštujejo in cenijo, da mu pomagajo, kolikor je v njihovi moči.

Čeprav je oseba s posebnimi potrebami, je Janez dober človek, ki z nikomer ni sprt. Ob vsem tem so sosedje upravičeno opozarjali, da je vendarle človek in da si zasluži človeka vredno življenje, zato je akcija občine Gornja Radgona nadvse hvalevredna. Zanj pa smo veseli tudi mi pri Novicah, ki smo lani javnosti predstavili žalostno usodo 52-letnega Janeza.

Deli s prijatelji