POLITIČNO

Janez Stanovnik 
je stric iz ozadja

Objavljeno 14. julij 2012 18.12 | Posodobljeno 14. julij 2012 18.12 | Piše: Jadran Vatovec

Na spletni strani ZZB piše, komu vse ta predlaga, kaj naj stori.

Dr. Janez Stanovnik in Zoran Janković: kdo ima v resnici večji vpliv na koga (foto: Jože Suhadolnik)?

LJUBLJANA – Poslanci Lukšičevega SD in Jankovićeve Pozitivne Slovenije so v torek v parlamentarno proceduro vložili predlog spremenjenega zakona za uravnoteženje javnih financ, ki vsebuje drugačen predlog 143. člena, saj zdajšnji po prepričanju predlagateljev novele nesorazmerno posega v pravice nekaterih skupin upokojencev. Novela SD in Pozitivne Slovenije bi vnovično uveljavila pravico do pokojnin iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence. To je znano.

Znano prav tako je, da se je na omenjeno potezo obeh opozicijskih poslanskih skupin takoj odzval minister za delo, družino in socialne zadeve mag. Andrej Vizjak, ki je poudaril, da je opozicijska novela iz več razlogov nesprejemljiva, saj bi z njeno uveljavitvijo (šele z njeno uveljavitvijo) na področju pravic upokojencev vnesli očitna nesorazmerja. Če bi takšno novelo sprejeli, je opozoril minister Vizjak, manjši del upokojencev (»ena generacija«) sploh ne bi nosil bremena krize, vsi drugi pa: »Nam pa kljub vsemu tak predlog ponuja priložnost, da še enkrat proučimo učinke veljavnega zakona in morda celo najdemo še kakšno zares boljšo rešitev.«

Kdo narekuje politične poteze?

Precej manj znano pa je prav gotovo širši slovenski javnosti nekaj drugega: kdo je tisti, ki svetuje, narekuje, daje napotke in naroča različne politične poteze obema opozicijskima političnima strankama, nekaterim sindikatom in, saj ni res, pa je, celo varuhinji človekovih pravic? Naj se sliši še tako neverjetno, odgovor se glasi: vse to si pri nas »kot v starih časih« (kot da je to še vedno nekaj samoumevnega) privošči domnevno nepolitična in neideološka veteranska organizacija Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki ji predseduje dr. Janez Stanovnik.

Težko verjamete, vam to morda zveni kot znanstvenofantastična domneva? Če ne verjamete, bo zadostovalo, da obiščete spletno stran ZZB in se v rubriki Aktualno (na http://www.zzb-nob.si/aktualno/) seznanite s tako imenovanimi ukrepi ZZB proti restrikcijam pravic, natančneje, z javno informacijo, namenjeno Združenjem in Pokrajinskim svetom ZZB.

No, pa poglejmo, kaj je vodstvo ZZB objavilo 9. julija letos: »Sporočamo, da je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije 5. julija 2012 na ustavnem sodišču vložila zahtevo za oceno ustavnosti določb zakona za uravnoteženje javnih financ, ki zadevajo restrikcijo pokojnin in letnega dodatka. Zahteva obsega tudi udeležence NOB, žrtve vojnega nasilja in vojaške upokojence. Našo argumentacijo o protiustavnosti navedenega zakona smo sindikatom sporočili 21. junija 2012.« Zanimivo, ZZB je argumentacijo svobodnim sindikatom sporočil 21. junija, ti pa so potem zahtevo s to argumentacijo na ustavnem sodišču oddali 5. julija. 

Varuhinja je včeraj upoštevala željo ZZB

V rubriki Aktualno na spletni strani ZZB lahko še preberemo: »Kot smo vas že obvestili, smo 28. junija 2012 varuhinji človekovih pravic poslali pisno pobudo, naj vloži zahtevo za ustavno presojo določb zakona za uravnoteženje javnih financ, ki posegajo v pravice udeležencev NOB in žrtev vojnega nasilja (pokojnine, zdraviliško zdravljenje, prostovoljno zdravstveno zavarovanje). Ne glede na omenjene postopke za presojo ustavnosti smo 28. junija in 4. julija poslanskima skupinama Pozitivne Slovenije in Socialnih demokratov predlagali, da vložita predlog zakona o spremembah zakona za uravnoteženje javnih financ za ukinitev 143. člena ...« Varuhinja je prav včeraj obvestila medije, da bo upoštevala željo ZZB in vložila zahtevo za ustavno presojo.image

 

Deli s prijatelji