PO KONCU MANDATA

Janez Potočnik: še tri leta bo prejemal nadomestilo

Objavljeno 22. september 2014 09.00 | Posodobljeno 22. september 2014 10.11 | Piše: A. K.

Odhajajoči komisar Potočnik bo tri leta prejemal nadomestilo, in sicer 60 odstotkov dosedanje plače.

Janez Potočnik

LJUBLJANA – Janez Potočnik, prvi slovenski komisar v EU, ki se po dveh mandatih oziroma 10 letih poslavlja od te funkcije, je spregovoril o novi vladi, privatizaciji in aktualnih političnih temah.
O novem mandatarju Miru Cerarju je povedal, da slovenski premier ni odgovoren le za zadeve v Sloveniji, temveč nosi odgovornost tudi v drugih članicah območja evra. »Če gredo stvari pri nas narobe, potem vsi plačujejo za te grehe,« je povedal v intervjuju za RTV Slovenija.

»Moramo biti glasni«

»Tisti, ki razumemo in spoštujemo Evropo, moramo biti še bolj glasni,« je ob tem povedal Potočnik, ki pravi, da se Evropska unija ves čas razvija. »Evropa bi lahko s svojim zgledom igrala pozitivno vlogo. Jaz sem vseskozi bil optimističen in jaz v Evropo verjamem. Verjetno poznam več kritičnih stvari v Evropi, kot jih poznajo drugi. Ko imate vojno na pragu, takrat se zaveste, zakaj je dobro reševati spore za skupno mizo,« je dodal.

Na vprašanje, kaj bo počel v prihodnosti, je odgovoril, da si je v vseh teh letih ustvaril veliko »dobrih stikov in prijateljstev«. »Rad bi ostal vpet v evropski prostor. Prepričan sem, da je to ključno za našo skupno prihodnost. »Kjer koli bo mogoče, bom mislil na Slovenijo in ji poskušal pomagati z različnimi angažmaji,« je dejal.

Tri leta bo prejemal nadomestilo

»Vzel si bom dva meseca ali tri časa. Vsa ta leta so bila naporna, delo v komisiji je bilo naporno. Vedno sem si želel čas za oddih, da bi premislil o svojih naslednjih korakih,« je povedal Potočnik, ki bo še tri leta dobival nadomestilo, a o znesku ni govoril. »60 odstotkov plače, ki sem jo dobival zdaj,« je pojasnil na kratko.

Ga mika politika?

Na vprašanje, ali ga mika politika, je Potočnik dejal, da je imel nekaj ponudb, a jih ni bilo veliko. »Strankarske politike si nikoli nisem želel.« Tudi zaradi družine, za katero si ni želel, da bi bila stigmatizirana. »Podporo med ljudmi sem vedno razumel kot priznanje za korektno delo skozi vsa dela,« pravi Potočnik, ki v tem vidi tudi temno plat. »Ljudje te gledajo z drugačnimi očmi. Včasih je veliko lepše živeti v anonimnosti,« je še dodal. 

Deli s prijatelji