SVETLANA MAKAROVIČ

»Janez Janša nima v PEN kaj iskati«

Objavljeno 30. marec 2013 13.10 | Posodobljeno 30. marec 2013 13.10 | Piše: STA, D. P.

Ogorčena je tudi, kako je bilo v času prejšnje vlade poskrbljeno za kulturo.

Svetlana Makarovič: svoboda govora ali sovražni govor?

LJUBLJANA – Svetlana Makarovič je v zadnjem času ponovno veliko na sceni. Z balado Sneguročka je nastopila v razprodanem Kinu Šiška, v Mladinskem gledališču igrajo njenega škrata Kuzmo, pozorno pa spremlja tudi razmere v PEN.

Nobene škode

»Škandal je to, da je bil sprejet. Zanimalo me je, kdo je ta škandal, da ga je sprejel v PEN, storil. To je bil Drago Jančar in temu se ne čudim. Ampak zdaj so ga le vrgli ven. Da je šel zraven še Andrej Capuder, pa tudi ni nobene škode za PEN,« komentira Makarovičeva odhod Jančarja in Capudra ter izključitev nekdanjega premierja Janeza Janše.

Kot razloge za izključitev je upravni odbor Slovenskega centra PEN med drugim navedel številna Janševa stališča in izjave v medijih, Janša pa v svojem odzivu PEN sprašuje, ali ni temeljno poslanstvo PEN prav to, da brani svobodo izražanja. »Janša se nima kaj sklicevati na svobodo govora. Njegova svoboda govora so same žalitve, psovke in poskus poniževanja tistih, ki so nad njim. In zato nima v PEN kaj iskati. Svoboda govora je čisto drugje,« še odvrne pisateljica, ki je imela v preteklih mesecih precej težav z zdravjem.

Kritična do Žige Turka

Ogorčena je tudi, kako je bilo v času Janševe vlade poskrbljeno za kulturo. »Tisto prej je bilo vse skupaj eno sranje in ministrstvo je vodil človek, ki ni imel pojma o kulturi. To sploh ni bil intelektualec. No, od novega ministra pa pričakujem kar nekaj pametnih potez. Za zdaj kaže dobro. Seveda pa nikoli ne bodo vsi zadovoljni.«

Deli s prijatelji