NA SODIŠČE

Janez Janša krivo ovajal in žalil?

Objavljeno 24. marec 2012 10.00 | Posodobljeno 24. marec 2012 10.00 | Piše: D. P., STA

Premier slovenske vlade je Branki Zobec Hrastar očital zlorabo položaja.

Janez Janša Kranjcu želi še več uspehov.

LJUBLJANA – Ljubljansko okrožno tožilstvo je proti predsedniku vlade Janezu Janši in njegovemu odvetniku Franciju Matozu vložilo obtožnico zaradi krive ovadbe in žaljive obdolžitve na račun nekdanje višje državne tožilke Branke Zobec Hrastar, poroča današnje Delo.

Očitana zloraba položaja

Predsednik SDS in njegov odvetnik sta namreč 20. junija lani sklicala novinarsko konferenco, na kateri sta predstavila kazensko ovadbo, ki sta jo vložila zoper Branko Zobec Hrastar, avtorico obtožnega predloga v zadevi Patria. Očitala sta ji zlorabo uradnega položaja, ker da je v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti predsedniku SDS navedla izmišljeni in ponarejeni dokument.

Padel tudi obtožni predlog

A Janša in Matoz z ovadbo in pozneje obtožnim predlogom proti Zobec Hrastarjevi nista uspela. Njuno ovadbo je zavrglo ljubljansko okrožno tožilstvo, nato pa je Janša prevzel pregon in kot subsidiarni tožilec proti nekdanji višji državni tožilki vložil obtožni predlog zaradi kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. A ljubljansko okrajno sodišče je oktobra lani obtožni predlog zavrglo kot neutemeljen. Januarja letos so tak sklep potrdili še višji sodniki.

Za prvo kaznivo dejanje je sicer zagrožena kazen zapora do dveh let, za drugo pa denarna kazen ali kazen zapora do šestih mesecev. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da so neposredno obtožnico zoper Matoza in še eno osebo prejeli 23. februarja.

Deli s prijatelji