PEN

Janez Janša kot žrtev obleganja

Objavljeno 29. marec 2013 18.53 | Posodobljeno 29. marec 2013 18.55 | Piše: S. J.

Odločitev Slovenskega centra PEN graja tudi Niko Grafenauer.

V Sloveniji je vse možno, meni Janez Janša.

LJUBLJANA – Izključitev Janeze Janše iz Slovenskega centra PEN je v javnosti naletela na deljene odzive, medtem ko Svetlana Makarovič meni, da Janša sploh nikoli ne bil smel postati član centra, so iz centra protestno že izstopili Tone Kuntner, Alenka Puhar, Andrej Capuder, Dimitrij Rupel in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres. Odločitev je presenetila tudi Draga Jančarja, ki čaka na pojasnila. Podobno kot Jančar bi rad pojasnila dobil tudi Niko Grafenauer. Ta pravi, da častno razsodišče PEN, kolikor ve, doslej še nikoli ni presojalo izjave katerega koli člana. Izjavo Janeza Janše pa so vzeli pod drobnogled, samo zato, ker je Janša. 

Gre za politično gonjo

»Kar pomeni, da se je to razsodišče pridružilo politični gonji zoper svojega člana, namesto da bi se distanciralo od nje ali ga celo zaščitilo. Saj PEN vendar ni partijska organizacija enako mislečih, zato ga »nekatere izjave« ne morejo in ne smejo pripraviti do tega, da sodeluje v tovrstnih programih. PEN, kot vemo, ni politična stranka ali ideološka formacija, ampak združenje, ki varuje prostost duha,« je zapisal Grafenauer in dodal, da se mora PEN izogibati moralističnim kretnjam in sodbam, »če hoče slediti etičnim vrednotam in merilom v njej«.

V oblegano Sarajevo

V svojem pismu je Grafenauer omenil tudi tvegano misijo skupine odposlancev slovenskega PEN v oblegano Sarajevo, na katero so se poleg njega podali še Boris A. Novak, Josip Osti in Drago Jančar, s katero je ponazoril, da »je poslanstvo vseh centrov PEN v tem, da branijo anatemizirane, preganjane ali kako drugače ogrožene člane PEN, pa tudi druge iz različnih razlogov ustrahovane duhove po svetu, ne pa da jih zaradi »nekaterih izjav« izločajo iz svojih vrst. V Sarajevu so bile takšne »izjave« krogle in granate, ki so jih s Pal odpošiljali v vednost zgroženim prebivalcem mesta.«

Zblojena javna podtikanja

Grafenauer nadaljuje, da se mu »Janez Janša prikazuje kot žrtev takšnega obleganja, pri katerem nasprotniki ne izbirajo sredstev, da bi ga politično in osebno spravili na kolena. Ne govorim le o medijski gonji zoper njega, v kateri je že vrsto let politično in značajsko dežurni krivec za vse, kar je narobe v tej državi od osamosvojitve dalje. Še huje je, če samo pomislim na primitivne bloge in tviterje, o katerih slišim od ljudi, ki jih spremljajo, saj je meni samemu to čtivo nasploh odvratno. Višek takega nečednega početja pa so »vstajniške« grožnje s smrtjo in obešanje njegovih skaženih portretov z mostu, kaj šele sprevržena in zblojena javna podtikanja v zvezi z njegovim sinom in družinskim življenjem.«

Kužno vzdušje

Grafenauer je ocenil, da je duhovno in politično vzdušje iz dneva v dan kužnejše, k temu pa prispeva tudi PEN. »Nisem ne janševik ne boljševik in nisem nikoli pripadal kateri koli od strank na našem političnem prizorišču. Skušam pa s sebi ustrezno kritično distanco presojati razmere in današnje politično dogajanje na Slovenskem, za katero več kot drži znani Einsteinov izrek: »Dve reči sta neskončni: vesolje in človekova neumnost. Vendar o vesolju še nisem povsem prepričan,« je zapisal Grafenauer, ki pričakuje, da bo PEN ravnal pravilno in bo najprej počakal, da se Janši dokaže neizpodbitna krivda, šele nato pa se določijo sankcije zoper njega. »Kajti zgolj sklicevanje na »nekatere izjave«, ki povrh vsega niso nobene granate, je zame plehko in nevredno kulturne institucije z mednarodnim renomejem, kot je PEN bil doslej,« je zaključil Grafenauer.

Deli s prijatelji