VLADNA

Jan namesto Maherja?

Objavljeno 23. marec 2013 09.15 | Posodobljeno 22. marec 2013 19.27 | Piše: Jadran Vatovec

V ponedeljek bo jasno, ali si Bratuškova upa razrešiti Igorja Maherja.

Mag. Urban Jan: ga bo predsednica vlade »preizkusila« že čez vikend (foto: Igor Zaplatil, Delo)?

LJUBLJANA, PIRAN –  Državljanke in državljani smo upravičeno (in zelo naivno) pričakovali, da bo dr. Gregor Virant stopil pred kamere in novinarske mikrofone ter povedal, da je njegova Državljanska lista Igorja Maherja že izključila iz svojih vrst in hkrati predsednici vlade mag. Alenki Bratušek predlagala, naj ga odstavi s funkcije ministra za infrastrukturo. Ker se to ni zgodilo – Maher je včeraj sklical novinarsko konferenco, a se je na njej le še dodatno zapletel in zaplezal – je zdaj na preizkušnji tudi verodostojnost nove predsednice vlade.

Zakaj?

Odgovor dobimo že, če si ogledamo, s čim je Maher na konferenci poskušal preusmerjati pozornost s svojih laži o črni gradnji, ki naj bi bila na naslovu Seča 16 a nad sečoveljskimi solinami že prej, preden je on tam kupil parcelo. Maher se je sprenevedal, da je imel v zadnjih dnevih veliko dela in zato ni utegnil spremljati, o katerih nepremičninah poročajo mediji. Hiško naj bi na parceli v Seči sicer res prijavil kot naslov svojega stalnega prebivališča, vendar samo zato, ker je upal, da jo bo potem laže legaliziral. Hiška naj bi bila v resnici klet. Kaj pa sosednja brunarica? Brunarica pa naj bi bila lopa, v kateri njegova žena pozimi shranjuje sadike. »Klet« ima res hišno številko, vendar le zaradi potegavščine: ker so ga prijatelji najprej zafrkavali, da je nima, potem pa so jo za njegov rojstni dan prilepili na zid.

Za to, da je svojemu strankarskemu šefu, mag. Bratuškovi in vsej slovenski javnosti lagal, da je bila črna gradnja na parceli še prej, preden je kupil parcelo, jasno, nima nobenega opravičila. Četudi trdi, da ima visoke etične standarde, ker je bil svojčas zaposlen v policiji. Mar to pomeni, da ne namerava »kleti« in »lope« dograditi oziroma razširiti v stanovanjsko hišo. To pa ne. Če bo dobil dovoljenja, bo zagotovo gradil naprej.

O, sveta preproščina!

No, bomo videli, kaj se bo zgodilo v ponedeljek. Bratuškova je napovedala, da bo do takrat še razmislila o Maherjevi usodi. Če ga bo odstavila, ima menda Virant že pripravljenega nadomestnega kandidata za vodenje infrastrukturnega resorja. Koga? Mag. Urbana Jana, direktorja in solastnika trzinskega podjetja Genera.

Virant si zatiska oči, nekateri mediji tudi

Na družbenem omrežju twitter se je medtem (v zadnjih dveh dnevih) vsul dobesedno plaz komentarjev in kritik, v katerih volivci (z imenom in priimkom!) predsednika Državljanske liste dr. Gregorja Viranta pozivajo, naj zaradi črne gradnje in norčevanja iz pravne države ter, kar je morda celo huje, njegovega laganja slovenski javnosti predlaga zamenjavo ministra za infrastrukturo Igorja Maherja. Mimogrede, nekateri mediji, ki tako radi sebe razglašajo za pse čuvaje pravne in demokratične države, ne poročajo o nepojmljivem sprenevedanju Viranta in Maherja. Nekdanji Dnevnikov urednik Antiša Korljan je na twitterju objavil: »Se sprašujem, kaj bi, na primer, Zvonku Černaču delali, če bi imel kolibo, kakršno ima Maher? Dnevnik o Maherju sploh ne poroča.«

Deli s prijatelji