POSTONJSKA JAMA

Jama je nad mejami zaznavanja večnosti

Objavljeno 25. maj 2014 16.00 | Posodobljeno 25. maj 2014 16.00 | Piše: Drago Bulc

Potem ko so slovenski turistični novinarji, združeni v društvo Fijet Slovenija, svoje prvo največje priznanje na prvih dnevih slovenskega turizma podelili Postojnski jami, so temu najuspešnejšemu slovenskemu turističnemu podjetju oktobra lani na kongresu v Maroku podelili še najvišje priznanje Svetovnega združenja turističnih novinarjev in piscev o turizmu, zlato jabolko.

Spektakularni prihod zlatega jabolka izpod stropa Koncertne dvorane. Foto: Drago Bulc

Na slovesnosti so to laskavo priznanje najstarejše organizacije turističnih novinarjev na svetu, ki letos praznuje 60-letnico, podelili minuli konec tedna v Koncertni dvorani jame.

Postojnska jama je lani praznovala dva velika jubileja – osemstoletnico prvega zapisanega obiska in 35-milijontega obiskovalca te najbolj znane kraške jame na svetu. Komisija za podeljevanje zlatega jabolka pri Svetovnem združenju turističnih novinarjev in piscev o turizmu Fijet se je za podelitev turističnega oskarja odločila zaradi dolgoletne tradicije in rekordnega obiska ter predvsem zaradi doslednega upoštevanja vseh ekoloških meril pri razvoju jamskega turizma.

»Upravljavec jame, družba Postojnska jama, d. d., je v zadnjih letih v upravljanje uvedla koncept trajnostnega razvoja, da bi zagotovila njeno zaščito in ohranila to izjemno naravno dediščino in privlačnost za prihodnje rodove v dobrem ali celo boljšem stanju, kot v kakršnem je danes,« je med drugim zapisano v utemeljitvi. Zlato jabolko je Postojnski jami pripadlo tudi zaradi inovativne ponudbe v jamskem turizmu, številnih novih izobraževalno-zabavnih programov, ki obiskovalcem pričarajo edinstveno podzemsko doživetje. Kolektiv je v zadnjih štirih letih, odkar ga vodi Marjan Bategelj, prejel prestižno mednarodno priznanje turističnih novinarjev tudi zaradi dosežkov na področju poslovanja. Postojnska jama, d. d., je namreč najuspešnejše turistično podjetje v Sloveniji pa tudi med najuspešnejšimi v širši regiji.

Podelitev zlatega jabolka v Koncertni dvorani je navdušila vse prisotne, med katerimi je bilo približno dvajset predstavnikov medijev iz desetih držav. Dogodek so zabeležile številne televizijske ekipe iz domovine in tujine, med njimi tudi ekipa ORF.

Zlato jabolko, skrito visoko pod kamnitim obodom Koncertne dvorane, so jamski vodniki, pripeti na jeklenico, prinesli na oder, potem ga je predsednik Fijeta Tijani Haddad izročil predsedniku uprave Postojnske jame Marjanu Batagelju. V govoru je navdušen nad prireditvijo izjavil, da je bila ta najbolj spektakularna doslej. Enako so menili udeleženci, med katerimi je bil direktor direktorata za turizem Marjan Hribar. Seveda je izrazil zadovoljstvo, da je priznanje dobila prav naša največja naravna turistična znamenitost.

Veselja in zadovoljstva ob prejemu turističnega oskarja ni skrival niti prejemnik Marjan Batagelj. V nagovoru je poudaril, da je vodilo upravljanja jame kot naravne znamenitosti zgolj to, kar je dobro za jamo: »Kajti Postojnska jama je nad mejami človeškega zaznavanja večnosti!«
 

Deli s prijatelji