ČRNA GRADNJA

Jakliču bodo 15. maja rušili

Objavljeno 26. marec 2012 12.30 | Posodobljeno 26. marec 2012 12.30 | Piše: Mo. S.

Nekdanji minister Žarnić zagotavlja: »Če bi se res kaj vmešaval, bi bila črna gradnja že porušena.«

Jakličeva črna gradnja.

LJUBLJANA – Afera o sporni gradnji prvega moža ljubljanskih lekarn Marka Jakliča bo očitno doživela svoj konec, saj nova odločba ministrstva za infrastrukturo in prostor (MIP) določa, da mora v roku 60 dni od prejema odločbe, ki se izteče 15. maja, na svoje stroške odstraniti objekte ter vzpostaviti prejšnje stanje.

Če tega ne bo storil, se bo začel postopek izvršbe, kar pomeni, da bodo 15. maja začeli rušiti, če tega sam ne bo storil, poročajo Finance.

Nelegalna gradnja

Ministrstvo je v odločbi navedlo, da gradbenega dovoljenja za objekte nad Polhovim Gradcem ni bilo, torej gre za nelegalno gradnjo, za katero se izreče inšpekcijski ukrep. Zavrnili so tudi njegove ugovore zoper posnetke, na katerih objekta sprva ni, pozneje pa je. Novi objekti so tlorisno prestavljeni, večji in zgrajeni na novo.

Prepovedali so mu uporabo objektov in priključitev na vodovod, kanalizacijo ter električno energijo, spremembe v zemljiški knjigi in promet z objekti oziroma zemljiščem.

Tožil bo

Jaklič napoveduje tožbo na upravno sodišče, zahteval pa bo tudi začasno odredbo za ustavitev odločbe oziroma izvršbe. Ponavlja, da je izvajal vzdrževalna dela na stari kmetiji, pri čemer se je en del porušil sam, zato ga je pač moral zgraditi na novo in ga zaradi plazu zamakniti.

Političen motiv?

Meni še, da je odločba v političnem interesu, natančneje v interesu nekdanjega ministra Roka Žarnića, ki naj bi pritiskal na svoje uslužbence, naj Jakliču rušijo nepremičnino ne glede na razloge. Žarnić na to odgovarja: »Če bi se res kaj vmešaval, bi bila črna gradnja že porušena.«

Deli s prijatelji