PREISKAVA

Jakliča preiskuje sodišče

Objavljeno 04. februar 2012 15.45 | Posodobljeno 04. februar 2012 15.45 | Piše: A. F., STA

Nekdanjemu šefu Vzajemne in štirim soobdolžencem tožilstvo očita polmilijonsko oškodovanje zavarovalnice pri nakupu informacijskega sistema.

Marko Jaklič

LJUBLJANA – Zaradi domnevnega oškodovanja zavarovalnice Vzajemna je preiskovalna sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča uvedla preiskavo proti nekdanjemu prvemu možu Vzajemne Marku Jakliču in štirim soobdolžencem, poroča današnje Delo. Tožilstvo trdi, da je Vzajemna podjetju S & T Slovenija preplačala storitve informacijske tehnologije za pol milijona evrov.

Po do zdaj znanih podatkih je preiskava uvedena tako zoper nekdanjega predsednika uprave Vzajemne in sedanjega direktorja lekarne Ljubljana Jakliča kakor zoper Klavdija Godniča (nekdanji predsednik uprave podjetja S & T Hermes Plus , ki se je preimenovalo v S & T Slovenija), nekdanjega člana uprave Vzajemne Franca Henigmana, podpredsednika uprave S & T Slovenija Saša Bergerja in pravno osebo, podjetje S & T Slovenija.

Preiskava že poteka

Zoper Jakliča in Henigmana naj bi bila preiskava uvedena zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali pravic, proti Godniču, Bergerju in podjetju S & T Slovenija pa domnevno zaradi pomoči pri dveh omenjenih kaznivih dejanjih.

Mediji so že poročali, da je policija po hišnih preiskavah aprila 2009, ko je Jakliču zasegla 300 tisoč evrov, konec januarja 2010 vložila kazensko ovadbo, (tedanja) skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala pa je čez slaba dva meseca vložila zahtevo za preiskavo.

Prepričana je namreč, da je Vzajemna v času Jakličevega vodstva oziroma v letih med 2004 in 2006 podjetju S & T Slovenija preplačala storitve informacijske tehnologije za pol milijona evrov.

Sodnica ugodila tožilski zahtevi

S & T Slovenija je nato po navedbah časnika Delo denar prek svojih hčerinskih družb v republikah nekdanje skupne države prelil na Jakličevo zagrebško podjetje M-Kontakt, slednje pa ga je domnevno vložilo v nepremičnine na Hrvaškem, predvsem v Dalmaciji.

Sklep, s katerim je sodnica ugodila tožilski zahtevi, še ni pravnomočen. Nekateri osumljenci so se po podatkih časnika Delo zoper sklep že pritožili, sicer pa se pritožbeni roki menda še niso iztekli.

Deli s prijatelji