FARSA

Jaklič se ne da: z novo tožbo v bran črni gradnji

Objavljeno 01. marec 2013 09.02 | Posodobljeno 01. marec 2013 09.02 | Piše: T. L.

Inšpektorjem letos še ni uspelo porušiti nobene črne gradnje.

Jakličeva črna gradnja.

SELO NAD POLHOVIM GRADCEM – Kot jara kača se že vleče zgodba o rušenju nelegalne gradnje ljubljanskega prvega lekarnarja v odhodu Marka Jakliča, ki pa kar ne doživi epiloga. Sklep o dovolitvi izvršbe za njegovo črno gradnjo še vedno ni pravnomočen, Jaklič je namreč vložil novo tožbo na upravno sodišče, prav tako tudi prošnjo za odlog izvršbe, poročajo Finance.

Na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor o morebitnem odlogu še niso odločili, o tožbi tudi še niso odločili na upravnem sodišču, so pa pojasnili, da je zadeva v fazi izmenjave vlog med strankami.

Dolgih osem let

Zgodba o famozni črni gradnji v Selu nad Polhovim Gradcem se je začela marca 2005, ko se je začel inšpekcijski postopek. Na inšpektoratu ne želijo povedati, na katerem mestu med okoli 1500 črnimi gradnjami za rušenje je Jakličeva. Tudi datuma rušenja ne morejo napovedati, »vsekakor pa bomo v nadaljevanju postopka poskrbeli za vzpostavitev zakonitega stanja«. Kot smo že pred časom poročali, so razkrili le, da bo Jakličeva gradnja po pravnomočnosti sklepa med prvimi 50 za rušenje.

Jaklič doslejšnjih rokov inšpektorata za rušenje črne gradnje ni upošteval, zgodba o neupoštevanju zakonov pa ima očitno nova in nova nadaljevanja. In kako uspešni so na inšpektoratu, kar zadeva rušenje črnih gradenj? Inšpektorat ima po zadnjih dostopnih podatkih e-uprave 196 zaposlenih, od teh je okoli tretjina gradbenih inšpektorjev, ki delajo na terenu, navajajo številke v Financah. V letu 2012 so inšpektorji po drugi osebi zrušili šest črnih gradenj, zavezanci sami pa še 392. Letos do 1. februarja niso inšpektorji zrušili še nobene črne gradnje, zavezanci sami pa 20.

Deli s prijatelji