NA ZATOŽNI KLOPI

Jaklič pred sodnika s knjigo o materini brezpogojni ljubezni

Objavljeno 11. maj 2015 13.19 | Posodobljeno 11. maj 2015 15.16 | Piše: A. L., Mo. S.

Marko Jaklič je s soobtoženimi danes na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi domnevnega oškodovanja Vzajemne.

Marko Jaklič.

LJUBLJANA – Nekdanji prvi mož Vzajemne Marko Jaklič se je danes na sodišču pojavil s knjigo z naslovom Me imata kaj rada. In jo kar med sojenjem pričel brati. Kot poroča naš novinar na sojenju, se je Jaklič poglobil v poglavje, ki govori o materini brezpogojni ljubezni.

Domnevno oškodovanje Vzajemne

Na ljubljanskem okrožnem Jakliču in soobtoženim danes sodijo zaradi domnevnega oškodovanja zavarovalnice in pranja denarja. Poleg njega so na zatožni klopi še Sašo Berger (nekdanji član uprave S&T), Klavdij Godnič (nekdanji predsednik uprave S&T) in France Henigman (nekdanji član uprave Vzajemne). Jaklič naj bi bil v času, ko je predsedoval upravi Vzajemne, podjetju S&T preplačal storitve, v zameno pa dobil več kot 550 tisočakov. Podjetje S&T je Vzajemni vzpostavilo lastni informacijski sistem, med soobtoženimi pa je tudi zagrebška družba M-Kontakt. Prav tja naj bi se denar iz Vzajemne prek podjetja S&M pretakal. Njegov lastnik je Marko Jaklič.

Zahtevajo izločitev dokazov

Sodišče je tožilstvu posredovalo originalne nosilce podatkov, šele nato so delali kopije. Odvetnik Klavdija Godniča Stojan Zdolšek zato zahteva izločitev dokazov, nekaterih CD-plošč, saj obramba ni bila povabljena od odpiranju in tako ni več mogoče preveriti, ali so ti podatki enaki tistim na začetku. »Menimo, da je sodišče storilo napako,« je pristavil Zdolšek in dodal, da gre za kršitev ustave in 6. člena evropske konvencije o varstvu človekovih pravic.

»Sadež zastrupljenega drevesa«

Jakličev odvetnik Boštjan Penko je predlagal še izločitev listinskih dokazov. Obramba sicer trdi, da je treba izločiti tudi zagovor danes zaslišanega kriminalista Reneja Pogorevca, saj da je v njegovem primeru šlo za »sadež zastrupljenega drevesa«. Obramba je pojasnila, da ne trdi, da je tožilstvo kar koli popravljalo, da pa zakon o kazenskem postopku (KZP) določa pravila, kako je treba ravnati. Godničev odvetnik medtem vztraja, da gre za pravico do poštenega sojenja, saj bi z vsebino nosilcev lahko kdo manipuliral.

Sodnik je pojasnil, da bodo odločili o izločitvi dokazov, še pred tem pa bodo razčistili, ali so v podatke posegli tako, da bi lahko govorili o manipulaciji policije in tožilstva. Na vprašanje obrambe, kako bodo to naredili, ko pa so originali lahko že kontaminirani, je sodnik odgovoril, da imajo za to izvedence.

Priča: Nisva imela stikov

Andrej Gorenšček je kot priča povedal, da z Jakličem ni imel nobenih stikov. Navzoč je bil zgolj, ko so vodstvu prišli predstavit katero od rešitev, je povedal sodniku in dodal, da z Jakličem o pogodbah ni govoril. Na vprašanje, ali je bil kakšen posel z Vzajemno preplačan, pa je odgovoril, da si ne zna predstavljati, da je katera koli stranka preplačana. Imeli so notranjo revizijo in bili so del večjega sistema, je zatrdil. Med drugim je povedal, da si je Vzajemna pri S&T izpogajala precej nizko ceno. Za primerjavo: zanje je bila cena 335 evrov na dan, medtem ko je za SAP znašala okoli 1200 evrov. Zakaj je bila cena tako nizka, pa pravi, da ne ve.

Črnograditelj in plagiator

Sicer pa je Jaklič znan tudi kot črnograditelj, ki ima nad Polhovim Gradcem postavljeno hišo z bazenom, a brez ustreznih papirjev. Ob tem je tudi Vzajemna nanj naslovila več odškodninskih tožb. Da bi Jaklič svoje premoženje rešil, ga je prepisal na ženo Andrejo, izredno profesorico na FDV. To pa še ni vse: Jaklič je tudi na seznamu plagiatorjev magistrskega dela. Glavni stolček ljubljanskih lekarn je leta 2012, tako pravi, zapustil iz osebnih razlogov.

Deli s prijatelji