MAHINACIJE

Jaklič bo lahko gradil, premoženje prepisal na ženo

Objavljeno 06. avgust 2013 12.27 | Posodobljeno 06. avgust 2013 12.27 | Piše: T. L.
Ključne besede: Marko Jaklič

Marko Jaklič trdi, da je vse premoženje, ki je bilo pridobljeno v Sloveniji, last njegove žene, sicer izredne profesorice.

Marko Jaklič.

LJUBLJANA – Marko Jaklič, nekdanji direktor Lekarne Ljubljana, na podlagi spremembe namembnosti pričakuje gradbeno dovoljenje. Po poročanju Zurnal24.si so namreč njegove parcele na Selu nad Polhovim Gradcem postale zazidljive. To je bila do zdaj glavna ovira, da mu Upravna enota Ljubljana niti v tretje ni izdala gradbenega dovoljenja za že zgrajene objekte, uspela pa mu ni niti pritožba na upravno sodišče.

No, česar ni storila Upravne enota Ljubljana, je zdaj uredila Občina Dobrova - Polhov Gradec s spremembami občinskega prostorskega načrta (OPN), ki ga je sprejela 10. julija, v uradnem listu je bil objavljen 26. julija, od sobote pa je novo stanje razvidno tudi na omenjeni spletni strani. Jaklič je za omenjeni portal pojasnil, da so bile parcele zazidljive, zdaj pa so jim spremenili namembnost. Na podlagi tega pričakuje, da bo čim prej dobil gradbeno dovoljenje.

Po podatkih spletnega portala je občina Dobrova - Polhov Gradec zavrnila skoraj vse pobude za spremembo namembnosti, med drugim ni zazidljiva postala niti parcela, ki stoji med dvema hišama in na kateri že stoji pred mnogimi leti na črno zgrajena hiša. Na vprašanja, ali drži, da so Jakličevim parcelam spremenili namembnost, in zakaj ravno njegovim, na občini še niso odgovorili.

Jaklič je sicer do zdaj uspešno odlagal rušenje, saj se pritožuje že vse od leta 2005, ko se je začel prvi postopek. Ves čas je tudi trdil, da sploh ne gre za črno gradnjo, ampak obnovo 150 let stare kmetije.

Premoženje prepisal na ženo profesorico

Po poročanju Dnevnika pa se je Jaklič odločil za nov podvig: lastništvo vseh svojih nepremičnin v Sloveniji je prepisal na ženo Andrejo Jaklič, sicer izredno profesorico na ljubljanski FDV. Ob prepisu je hkrati nanje vpisal pravico do brezplačnega dosmrtnega užitka in prepovedi odtujitve ter obremenitve. Jaklič očitno ne verjame v institut, ki je precej priljubljen pri slovenskih gospodarstvenikih, in sicer gre za vpis visokega zemljiškega dolga, s katerim zaščitijo premoženje, bo pa s prepisom premoženja nemoteno uporabljal vse svoje nepremičnine. In seveda si mu ne bo treba razbijati glave s tem, da bi mu premoženje zasegli upniki ... 

Jaklič se je za omenjeni korak odločil, ker proti njemu poteka veliko odškodninskih tožb, ki jih je vložila Vzajemna: zavarovalnica namreč od svojega nekdanjega prvega moža zaradi naročanja nepotrebnih storitev in oškodovanja družbe zahteva plačilo več milijonov evrov. Če bi Vzajemni uspelo, bi Jakliču zasegli vse nepremično premoženje v Sloveniji, še poroča časnik. 

Jaklič: Premoženje je pridobila žena

Jaklič zavrača očitke, da je na ta način zavaroval premoženje pred upniki. »Gre za razdelitev skupnega premoženja, ki sva ga z ženo ustvarjala med zakonom. Gre samo za formalizacijo dejanskega stanja. Do zdaj so bile namreč nepremičnine pisane na moje ime,« je povedal za Dnevnik. Dodal je: »Kar je bilo pridobljeno v Sloveniji, je njeno, kar v tujini, pa je moje.« O predlogu, ki ga je pripravil notar Jože Sikošek, mora sodišče še odločiti. 

Sporno poslovanje Lekarne Ljubljana

Težave je imel Jaklič tudi z vodenjem Lekarne Ljubljana. Kot smo poročali, je računsko sodišče Lekarni Ljubljana pred dnevi izreklo negativno mnenje o pravilnosti poslovanja v letu 2011, torej v času, ko je bil na čelu Jaklič. Zavod je po ugotovitvah sodišča pri nabavi materiala kršil predpise o javnem naročanju v znesku najmanj 101,4 milijona evrov.


Jakličeva žena kot profesorica zasluži zelo dobro

Pa si oglejmo, kaj je torej zaslužila v letih zakona z Markom: 

– hišo na Vrhovcih, ki je po podatkih Gursa vredna več kot pol milijona evrov;

– na črno zgrajeno hišo z bazenom v Selu nad Polhovim Gradcem in kmetijo s senikom v Setniku (ob vsakem posestvu je še 33 hektarjev gozda);

– zemljišča na vzhodu Ljubljane.

Skupna vrednost prepisanega premoženja je več kot milijon evrov, so sešteli pri Dnevniku.

 

Deli s prijatelji