PREVOZI

Jakič je falcona 
ujel na limanice

Objavljeno 27. junij 2013 10.15 | Posodobljeno 27. junij 2013 10.13 | Piše: Jadran Vatovec

Odslej bodo nastajali še dodatni fiksni in operativni stroški.

Tako je pred vzletom ponosno poziral minister Roman Jakič, ki je sliko takoj objavil na twitterju (foto: twitter).

LJUBLJANA – Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir mag. Dobran Božič sta včeraj zjutraj odletela v Libanon. Tja sta poletela zato, da bi po dnevu državnosti obiskala 14 pripadnikov 13. kontingenta Slovenske vojske, ki uspešno sodelujejo v operaciji Unifil, ter jim »izkazala podporo in pohvalo za njihovo dosedanje uspešno izpolnjevanje nalog«. Minister Jakič in načelnik Božič sta se odločila, da se bosta v Libanonu prav tako srečala s poveljnikom Unifila Zahod (v Shami) in namestnikom poveljnika sil Unifil (v Naquori), ki naj bi ju seznanila s tem, kako (koliko) državljanska vojna v Siriji vpliva na delo Unifila oziroma tudi na varnostno situacijo v Libanonu. Namen mednarodne mirovne operacije Združenih narodov Unifil je, kot je znano, vzdrževati mir in varnost na območju med Libanonom in Izraelom ter med Izraelom in šiitskim libanonskim gibanjem Hezbolah. Bolj kot sam »popraznični« obisk Jakiča v Libanonu je za davkoplačevalce bržda zanimivo to, da je naš obrambni minister tja odletel s falconom 2000EX.

Da bo do Libanona prvič uporabil falcona, je minister Jakič resda napovedal že minuli teden, polet pa je opravil, tako se je vsaj glasilo uradno pojasnilo Morsa, »v okviru sklepnega dela šolanja pilotov, ki predvideva tudi polet s potniki«.

Prijetno s koristnim, torej?

Drži, frčanje falcona 2000EX z ministrom Jakičem v »trebuhu« je zanimivo iz več razlogov. Na primer: še na začetku letošnjega junija je minister Jakič, ki naj bi veljal za natančnega in premišljenega politika, napovedal, da bo skoraj gotovo on prvi slovenski politik, ki bo z vladnim letalom, ki je pač doslej zgolj trohnelo v hangarju, poletel na obisk k eni od misij Slovenske vojske v tujino in da se bo to predvidoma zgodilo šele letos jeseni. Kaže, da se je jesen v Sloveniji že začela, saj je Jakič na obisk k slovenski vojaški misiji v tujino, kot rečeno, poletel že včeraj. Jeseni naj bi, ja, tudi to je napovedal, kdo pa drug, prav Jakič, njegovo letenje z vladnim letalom najbrž le spodbudilo premierko mag. Alenko Bratušek in predsednika države Boruta Pahorja, da tudi ona dva končno začneta razmišljati o uporabi falcona. Če bi, skratka, sklepali zgolj po podatkih, ki so (za)krožili v javnosti na začetku letošnjega junija in po katerih falcon do zdaj še ni (bil) pripravljen za prevažanje visokih slovenskih politikov, bi kdo še lahko pomislil, da Jakič ne spada med naše visoke politike.

Mimogrede, v časniku Delo smo 3. junija lahko prebrali, da je izobraževanje dveh posadk za falcona (za to, da bi bilo letalo operativno uporabno, morata biti zanj na voljo najmanj dve posadki) državo že stala 280.000 evrov, da bi tako imenovani zagonski stroški, s katerimi bi obrambno ministrstvo lahko samo vzdrževalo letalo, znašali še dodatnih 440.000 evrov ter da bodo, takoj ko se bo letalo začelo uporabljati za državn(išk)e prevoze, nastajali še dodatni fiksni in operativni stroški. Drži kot pribito, včeraj so tudi ti dodatni stroški že začeli nastajati. ¾ Tako je pred vzletom ponosno poziral minister Roman Jakič, ki je sliko takoj objavil na twitterju. Stroški za falcona bodo prav gotovo višji, očitno pa je, da jih bo oblast sama sebi opravičila.

Najdražja slovenska ptica roparica

Zdajšnja svetovalka predsednika države Boruta Pahorja za ekonomsko in socialno politiko mag. Helena Kamnar je – naj še enkrat spomnimo – še kot generalna sekretarka Pahorjeve vlade (že julija 2011) obljubila, da bo izvedla naročilo za oddajo falcona v najem najugodnejšemu ponudniku, mogoče pa falcon celo prodala, vendar zagotovo ne za manj kot 19 milijonov evrov. Res je, leta 2001 ga je Drnovškova vlada naročila za približno 42 milijonov evrov. Pahorjevi vladi ni uspelo uresničiti ne prve namere ne druge. Smo pa zato slovenski davkoplačevalci vsako leto (vsako leto!) ves ta vmesni čas samo za ohranjanje falconove plovnosti odšteli po najmanj 240.000 evrov.

Nesmiselni zbiralnik prahu

Komaj je minister Roman Jakič odletel proti Libanonu, je Pozitivna Slovenija na twitterju objavila naslednji komentar: »Minister Jakič danes storil nekaj, kar se ni drznil nihče: zbrisal prah z najdražjega in najbolj nesmiselnega zbiralnika prahu v državi.« Zanimivo bi bilo videti, kakšen bi bil komentar pozitivcev premierke mag. Alenke Bratušek, če bi si že prejšnji obrambni minister Aleš Hojs drznil obrisati prah s falconovih kril. Bi Pozitivna Slovenija, če bi že Hojs to storil, tudi njega navdušeno pohvalila?

Deli s prijatelji