ODNOSI

Jakič dopustuje z Gotovino, kaj bodo rekli Srbi?

Objavljeno 11. avgust 2013 19.03 | Posodobljeno 11. avgust 2013 19.02 | Piše: P. J.

Hrvati ga imajo za narodnega heroja, v Beogradu pa ga kritizirajo.

LJUBLJANA – »Tudi na počitnicah delovno. Bilaterala. Neformalno in prijateljsko srečanje s hrvaškim ministrskim kolegom Antejem Kotromanovićem in generalom Antejem Gotovino,« je čivknil minister za obrambo Roman Jakič

Kako bodo na Jakičeve dopustniške avanture gledali v uradni Srbiji? Aprila je srbski predsednik Tomislav Nikolić ob robu razprave o haaškem sodišču, ki je generala Gotovino in Mladena Markača izpustilo, v Združenih narodih delo sodišča kritično pospremil z besedami: »Vemo, da so se v operaciji Nevihta zgodili zločini. Če Gotovina in Markač nista kriva, kdo potem je,« je takrat poročal Večernji list.

Vroče tudi na Hrvaškem

Le kaj je Jakič razpravljal z Gotovino in kakšne posledice bi lahko to imelo na odnos med Slovenijo in Srbijo? Znano je namreč, da so Srbi zaradi oprostilne sodbe Haaga proti Gotovini zelo burno reagirali in kritizirali to odločitev.

Hrvati Gotovino, čeprav nima nobene uradne funkcije, zelo častijo. Na nedavnem praznovanju v Kninu so prisotni Gotovino pričakali z ovacijami, predsednika vlade Zorana Milanovića in predsednika republike Iva Josipovića pa so izžvižgali, zaradi česar je hrvaška policija po poročanju Večernjeg lista uvedla celo preiskavo in enega od žvižgačev pridržala. 

Deli s prijatelji