PO SODBI

Jakič bo sprožil postopke za ničnost pogodbe s Patrio

Objavljeno 05. maj 2014 21.02 | Posodobljeno 05. maj 2014 21.01 | Piše: STA, Mo. S.

Minister za obrambo Roman Jakič bi oklepnike vrnil in tako dobil nazaj denar.

Roman Jakič.

AJDOVŠČINA – Obrambni minister Roman Jakič je ob obisku Veščinskega centra Slovenske vojske v Vipavi povedal, da je legalist, zato bo sprožil vse postopke, da bo po s sodbo potrjeni korupciji pogodba s Patrio nična. Napovedal je tudi, da bo država od Patrie zahtevala odškodnino, če bo izgubila tožbo proti Sistemski tehniki.

Bo Slovenija dobila denar nazaj?

Po Jakičevih besedah bodo skupaj s Patrio in njenim pogodbenim podjetjem Rotisom v Sloveniji pogledali, ali je zadevo mogoče realizirati z ničnostjo pogodbe. Najlažje bi bilo, da bi Slovenija 30 patrij, kolikor jih je kupila, preprosto vrnila in nazaj dobila okoli 75 milijonov evrov, kolikor je zanje plačala. A stvar, kot opozarja Jakič, ni tako preprosta. Slovenija bi namreč morala v tem primeru najverjetneje plačati tudi uporabnino oklepnikov, izobraževanja ipd. Koliko bi lahko znašala uporabnina, na ministrstvu še niso izračunali. Vse možnosti so sicer po njegovih besedah še odprte, tudi možnost, da bi Slovenija oklepnike obdržala.

Glede odškodnine je spomnil, da Sistemska tehnika, ki se je za dobavo oklepnikov potegovala skupaj s Patrio, od države na sodišču zahteva 518 milijonov evrov plus dodatnih šest milijonov evrov za patent, ker ni dobila posla. Če bo pogodba s Patrio razveljavljena in bo sodišče Sistemski tehniki prisodilo odškodnino, potem bo ministrstvo od Rotisa in Patrie zahtevalo tudi odškodnino, je napovedal Jakič.

Kdaj bodo postopki končani?

Gre za zapleteno vprašanje, na katero so se začeli pripravljati, še preden je sodba v zadevi Patria postala pravnomočna, zato lahko postopki stečejo zelo hitro, vprašanje pa je, kdaj se bodo končali. »Ocenjevanje, koliko so vozila amortizirana, ni enostavno, z njim pa se bodo ukvarjali pravniki, zlasti ker nične pogodbe, pri kateri gre za javna sredstva, še ni bilo,« pravi. Prav zaradi zapletenosti zadeve bo vladi tudi predlagal, naj ustanovi medresorsko skupino, prek katere bodo lahko svoja mnenja o zadevi podala tudi druga ministrstva, po potrebi pa bodo zaprosili še za zunanja pravna mnenja.


Sodba vse spremeni

Ljubljansko višje sodišče je pred enim tednom potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, v kateri so bili predsednik SDS Janez Janša, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič obsojeni na zaporne kazni zaradi korupcije pri nabavi oklepnikov 8x8. Pri tem je pogodba o nakupu vsebovala klavzulo, po kateri je pogodba nična, če se pri nabavi odkrije korupcija.

Dodatno zadevo po ministrovih besedah zapleta dejstvo, da bi Slovenija v primeru ničnosti pogodbe izgubila 30 oklepnikov, ki pa jih je kupila zaradi zavez, danih zvezi Nato. Če bi oklepnike vrnila, bi namreč morala najverjetneje nabaviti druge oklepnike. Poleg 30 oklepnikov bi država za izpolnitev zaveze potrebovala še dodatnih 20 oklepnikov, za katere pa Jakič zaradi slabega finančnega stanja v državi ne vidi možnosti, da bi jih Slovenija lahko kupila. Prav tako ne vidi možnosti, da bi država kupila oklepnike, ki jih predvideva srednjeročni program opremljanja Slovenske vojske. »Glede na finančne zmožnosti ministrstva in države bo treba nekatere dokumente zagotovo revidirati,« napoveduje.

Predvideva še kakšno sliko

Ko se bo državni zbor (DZ) v četrtek seznanil z odstopom premierke Alenke Bratušek, bo prenehal mandat tudi Jakiču kot obrambnemu ministru, kar pomeni, da bo lahko opravljal le še tekoče posle. Kljub temu pa to po njegovih besedah ne pomeni, da za začetek pogajanj s Patrio in Rotisom nima pooblastil. »Te imam. Problem pa je, kdaj se bo ta postopek končal. Predvidevam, da bo prej še kakšna slika visela v avli ministrstva za obrambo, kjer visijo slike vseh dosedanjih ministrov,« je dodal.

Deli s prijatelji