NA MINISTRSTVU

Jakič bo letel s falconom, bosta tudi Bratuškova in Pahor?

Objavljeno 28. april 2013 15.04 | Posodobljeno 28. april 2013 15.04 | Piše: P. J.

Čaka na odločitev sodišč v zvezi z afero Patria in pripravlja pravno mnenje za vrnitev 30 patrij.

Roman Jakič in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Falcon, ki »že deset let trohni v hangarju«, bo poletel z ministrom Romanom Jakičem. Obrambni minister se bo z njim podal na obisk ene od misij Slovenske vojske v tujini. V intervjuju za STA je povedal, da si želi, da bi ga uporabljala tudi predsednik države in predsednica vlade. V uporabo ga bo ponudil tudi delegacijam preostalih članic Nata, še naprej pa bo letalo na prodaj.

Pripeljal le enega

»Znotraj hiše sem poiskal strokovnjake. Z izjemo enega sodelavca, ki skrbi za povezavo s stranko, nisem od zunaj pripeljal nikogar,« je o ekipi, ki dela z njim na ministrstvu, dejal minister Roman Jakič. Načelnika generalštaba Slovenske vojske ni menjal, ker meni, da dela dobro in da je ravno sredi reorganizacije, zato ne bi bilo pametno, da minister politično poseže v strokovne odločitve. Pravi, da nasvetov Klemna Grošlja, ki mu je po elektronski pošti svetoval, kako naj kadrovsko deluje na ministrstvu za obrambo, ni upošteval.

Z reorganizacijo naj bi 15. maja na novo postrojili enote. Jakič pravi, da gre v smeri, kot jo je napovedal: »Da bomo imeli majhno, dobro oboroženo in prilagodljivo vojsko. Vojsko, ki jo bomo lahko s pridom uporabljali predvsem na mednarodnih misijah.« Do konca leta naj bi po njegovih besedah imeli 7109 pripadnikov vojske.

Čaka odločitev sodišča

Jakič je spregovoril tudi o vrnitvi 30 patrij. Pogodba iz leta 2006 in pogodba o sporazumni prekinitvi te pogodbe iz leta 2012 vsebujeta protikorupcijski klavzuli, zato bi lahko  po njegovem vrnili patrije. »Po teh je že ob utemeljenem sumu, da je prišlo do nečednosti pri poslu, ta posel ničen. In če se izkaže, da je tako, odločitev sodišča na Dunaju pa to lahko prejudicira, je to mogoče. Kljub vsemu lahko počakamo pravnomočnost dunajske sodbe in kaj se bo zgodilo na našem sodišču.« Pri tem je za pomoč prosil tudi ministra za pravosodje Senka Pličaniča. »Mi bomo v ozadju delali, da se pripravimo na morebitne odločitve, ki bi jih morali sprejeti. Da ne bomo potem iskali pravnega mnenja.«

S sindikatom vojakov je govoril tudi o njihovih plačah. Prvi krog srečanj je bil po njegovem korekten. »Že to, da jim bom v podpis ponudil nekaj, česar niso dobili v zadnjih 15 letih, kaže, da to resno jemljem.«

Deli s prijatelji