NA SLOVENSKIH TRŽNICAH

Jajca po evro in pol, dunajski zrezki v Novem mestu po 5 evrov

Objavljeno 29. januar 2015 09.42 | Posodobljeno 28. januar 2015 23.28 | Piše: Ajda Janovsky

Najcenejše zrezke po dunajsko lahko pripravite iz svinjine ali piščančjega mesa, ki je v Ljubljani in Mariboru zdaj v akciji.

Gospa Slavica, novinka na celjski tržnici, med drugim ponuja dragoceni rožni sirup iz vrtničnih cvetov. Foto: Boštjan Jelenko

Čeprav je osnovna sestavina ene najbolj znanih jedi dunajske kuhinje pravzaprav teletina, pri nas zrezke po dunajsko večinoma raje pripravljamo iz drugih vrst mesa – svinjine, purana ali piščanca. Po katere sestavine za ta priljubljeni del slovenskega nedeljskega kosila se lahko odpravimo na tržnico in koliko nas bo to stalo?

Medtem ko boste drobtine in moko na tržnicah po Sloveniji dobili le ponekod, se tretja sestavina hrustljavega ovoja zrezkov po dunajsko, jajca, dobi na vseh tržnicah, od koder nam pošiljajo podatke.

Na osrednji ljubljanski tržnici jih boste lahko kupili za četrt evra za kos. V Ljubljani na tržnici lahko kupite tudi drobtine – v pekarni Malka na pokriti tržnici jih lahko kupite za 1,8 evra – in moko, katere kilogram stane na stojnici Mlin Felix evro in pol.

Puranovi zrezki vas bodo pri perutnini Ptuj stali 6,99 evra, piščančji, ki so zdaj v akciji, pa 4,99 evra. Cenejši od purana, a nekoliko dražji od piščanca so zrezki iz svinjskega stegna: kmetija Cimerman jih ponuja po šest evrov in pol. Zrezki iz svinjske ribice so nekoliko dražji, za kilogram je treba odšteti sedem evrov in pol.

Poceni piščančji zrezki

Tako kot na ljubljanski se tudi na mariborski tržnici zdaj splača kupiti piščančje zrezke, ki po trenutni znižani ceni stanejo le tri evre in pol! Za kilogram govejih zrezkov morajo Mariborčani odšteti 8,90, za puranjega 7,99, za svinjskega pa le 3,55 evra. Moke in drobtin se na tržnici v štajerski prestolnici ne da najti. Jajca so na voljo, in sicer po ceni 1,80 do 2 evra za 10 kosov.

Jajca po evro in pol

V Celju puranjih zrezkov trenutno nimajo. Piščančji so, a je njihova cena kar precej visoka – računajo vam jih po 6 evrov za kilogram, medtem ko boste za kilogram svinjskih odšteli evro manj. Knežje mesto se ponaša z zmerno ceno jajc – deset jih stane evro in pol, torej stanejo manj kot v Mariboru ali Ljubljani. Drobtin sicer na tržnici ne ponujajo, imajo pa belo pšenično moko, ki stane 1,20 evra.

Svinjina se splača

Novomeščani moke in drobtin na tržnici sicer ne morejo kupovati, se pa tam dobijo domače meso in jajca. Najceneje pridejo čez ljubitelji svinjskih zrezkov, katerih kilogram stane slabih 5 evrov. Piščančji in puranji so skoraj 2 evra dražji – oboji stanejo 6,90 evra. Srednje draga v primerjavi s ponudbo na drugih tržnicah v večjih slovenskih mestih so jajca, ki v Novem mestu stanejo 1,60 evra za 10 kosov.

Drobtine brez glutena

Čeprav drage, bodo drobtine brez glutena, ki jih je mogoče kupiti na tržnici v Murski Soboti, razveselile vse tiste, ki se borijo z alergijami na gluten ali se z odrekanjem glutenu poskušajo znebiti kakega odvečnega kilograma: prodajalec Andrej Kranjec jih ponuja po tri evre za 300 gramov, medtem ko kilogram navadnih drobtin na njegovi stojnici stane od 3,5 evra do 4 evre. Svinjski zrezki se dobijo za od 4,9 do 6,1 evra, puranji za od 7,7 do 8,5, piščančji pa po 6,3 evra. Za 10 jajc boste v Pomurju odšteli od 1,5 do 2,5 evra, za moko pa evro in pol.

Predstavljamo prodajalko:

Slavica Krivec iz Preddvora

Na tržnici v Celju so se kupci ta teden razveselili zanimive novosti, stojnice s sirupi, ki jih prodaja pa tudi pripravlja Slavica Krivec iz Preddvora. Na voljo so raznovrstni zanimivi okusi: od mete, regrata in koprive do sivke in dragocenega sirupa iz vrtnic. Ta je eden redkih Slavičinih izdelkov, ki ni narejen iz lastnoročno nabranih rastlin iz neokrnjenih naravnih kotičkov in je bolj priljubljen zaradi kulinarične vrednosti kot po zaslugi zdravilnih učinkov. »Da so zdravilni, tega ne smem reči, lahko pa povem, da pomagajo. Lavanda je zelo dobra za pomiritev in spanje, kopriva za kri, regrat je za odpornost, smrekovi vršički, vemo, za izkašljevanje,« našteva koristi izdelkov, ki jih ponuja od pred kratkim, simpatična prodajalka, ki ji tako kot drugim zeliščarjem nedavni zakon prepoveduje govoriti o svojih izdelkih kot o zdravilnih.

Kdo ve kaj, zdravilni učinki ali okus, je prepričalo njene prijatelje, redne preizkuševalce njenih dobrot, da so jo spodbudili, naj iz konjička naredi posel, a očitno so ji svetovali prav. Po tržnici v Celovcu zdaj namreč osvaja še Celje, kmalu pa jo bomo lahko srečevali tudi na tržnici v središču Ljubljane. 

Deli s prijatelji