NA KOŽO

Jajca

Objavljeno 14. september 2013 00.00 | Posodobljeno 14. september 2013 00.00 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Moški z manjšimi testisi so dokazano veliko boljši očetje od onih z velikimi. So boljši moški.

Bojan Budja.

Testisi so moški spolni organ, točneje njegov najpomembnejši razmnoževalni del. Po domače jim pravimo jajca. V življenju slehernega od nas igrajo vse pomembnejšo vlogo. Pa ne le zavoljo natalitete in z njo povezane skrbi za narodovo preživetje, brez jajc ni danes moč doseči praktično ničesar več. Če hočeš narediti nekaj kolikor toliko pomembnega, moraš imeti jajca. Menda celo v stilu: večja so, večje so možnosti za uspeh. Ne pravijo zaman, da uspejo le tisti, ki imajo jajca. Upam, da je to sporočilo naposled prišlo tudi do Bratuškove Alenke. Naj ga vzame, kakor ga razume.

Da pa se stereotipi vendarle spreminjajo, nam te dni dokazujejo onkraj luže. Ameriški strokovnjaki z Univerze Emory v Atlanti so imeli jajca in veliko tega postavili na glavo. Rekoč, da so moški z manjšimi testisi veliko boljši očetje od onih z velikimi. V raziskavi so obdelovali razmerje med velikostjo jajc in očetovstvom pri sedemdesetih otrocih, starih eno ali dve leti. Nesporno se je dokazalo – in to so potrdile tudi njihove žene – da so oni z majhnimi testisi aktivnejši v starševskih vlogah, da so skratka skrbnejši in boljši očetje. Ter posledično boljši moški. Tako raziskava.

Moški z manjšimi testisi so dokazano veliko boljši očetje od onih z velikimi. So boljši moški.

Kar ni slaba novica. Osrečuje ali vsaj tolaži tudi tiste manj obdarjene, zanesljivo bi se takih pod Alpami našlo precej več kot v nekdaj bratskih nam južnih republikah. Tako pravijo one, že vedo, zakaj. Kakor koli, če bo spoznanje ameriških strokovnjakov osrečilo tudi take Slovence, se nam obeta znaten skok na lestvici najsrečnejših držav. Pod okriljem Združenih narodov je bilo namreč izdelano poročilo World Happiness Report, ki je za najhepi državo na zemeljski obli razglasilo Dansko, za njo so se zvrstile Norveška, Švica, Nizozemska in Švedska. Slovenci smo pristali na 44. mestu, tik pred nami so Japonci, prvi v hrbet nam gledajo Italijani. Ni kaj, častno mesto, dodatno, ker so Hrvati šele 58. Posebno radovedne bo seveda zanimal rep lestvice, kjer najdemo izključno države podsaharske Afrike – Ruando, Burundi, Srednjeafriško republiko, Benin in Tongo. Torej temnopolteže. Za katere pa lahko stopetodstotno zatrdim, da niso najnesrečnejši na planetu zgolj zaradi tega, ker imajo prislovično velike testise.

Nauk: Za srečo torej dokazano ni treba imeti (velikih) jajc. 

Deli s prijatelji