NA KOŽO

Jabolko 
pripada naravi

Objavljeno 12. julij 2012 00.19 | Posodobljeno 12. julij 2012 00.19 | Piše: Milena Kalacun Lapajne

Vedno sem spoštovala tudi to, da je Apple ekološko ozaveščeno podjetje.

Milena Kalacun Lapajne.

Vonj po jeseni in jesenskih plodovih že od nekdaj obožujem. Čas umirjanja in popuščanja neusmiljene poletne vročine pomirja, prinaša nove začetke, predvsem pa mir in spokojnost. Narava je res čudež in vsakič znova se zavem, da je Zemljani ne znamo spoštovati oziroma si jo neusmiljeno podrejamo na kar najbolj brutalen način. Še dobro, da smo po vseh naravnih katastrofah, ki so posledica globalnega segrevanja, čeprav ne vem, ali je to vsem popolnoma jasno, začeli dojemati, da je nujno zmanjšati izpuste toplogrednih plinov, da bi omejili višanje temperature ter nepredvidljive posledice za okolje in s tem tudi za človeštvo.

Pravočasno uvajanje biogoriv, obnovljivih virov energije, večja energetska učinkovitost, znatno zmanjšanje krčenja gozdov in preostali podobni koraki lahko ublažijo svetovno katastrofo. K temu pa lahko največ pripomorejo ravno podjetja. Dobra podjetja. Taka, ki se zavedajo poslanstva, tistega višjega, ki ne izkazuje zgolj pozitivnih bilanc na papirju in svetovnih borzah. Za tako podjetje sem imela tudi Apple, katerega fanica sem že, odkar pomnim. Sicer nimam bogatih staršev, zato sem si njihovo prvo napravo kupila s prisluženo plačo, a od nekdaj sem imela do teh izdelkov globoko spoštovanje. Brez sramu priznam, pri Applu mi je všeč vse: jabolko, ki me spominja na vonj po jeseni, minimalističen in enostaven dizajn, ki intuitivno vodi do funkcij odličnega orodja, kot ga povprečen Zemljan potrebuje. Pri vsej tej perfekciji sem vedno spoštovala tudi to, da je Apple ekološko ozaveščeno podjetje, kljub temu da vemo, kako težko je to, sploh v svetu elektronskih igračk, kjer je razvoj hitrejši od prebave vrabca.

No, in to globoko spoštovanje do jabolka se je danes omajalo, ko sem v Wall Street Journalu prebrala, da je organizacija EPEAT, ki postavlja ekološke standarde za proizvajalce elektronike, od tega vsemogočnega podjetja zahtevala, naj iz svojih registrov umakne vseh 39 proizvodov. Razlog naj bi bil v novem macbooku, pri katerem je baterija zlepljena z ohišjem in je zato nočna mora za recikliranje. Dragi Apple, za vse, ki verjamemo v tebe, spoštuj naravo in certifikat EPEAT, ki dokazuje, da tako podjetje kot njegovi izdelki izpolnjujejo stroge kriterije o trajnosti, učinkovitosti, recikliranju in ekološkem odtisu! Le tako boš lahko zmagoval še naprej. 

Deli s prijatelji