OSEBNOST

J. J. – od političnega zapornika do premierja

Objavljeno 28. januar 2012 18.52 | Posodobljeno 28. januar 2012 19.25 | Piše: M. U.

Lik in delo Janeza Janše, novega predsednika vlade.

V Sloveniji je vse možno, meni Janez Janša.

LJUBLJANA – Ivan Janez Janša se je rodil leta 1958 v Grosupljem. Leta 1982 je diplomiral iz obramboslovja na FSPN (zdajšnji FDV). Ima tri otroke, Niko in Žana s prvo partnerico Silvo Predalič, pred tremi leti pa se je poročil z Urško Bačovnik in zakon sta lani okronala z rojstvom sina Črtomirja.

Afera JBTZ kot pospešek demokratizacije

Splošni javnosti je postal znan 31. maja 1988, ko je z njegovim prijetjem služba državne varnosti sprožila afero JBTZ. Proces proti četverici, v katerem so Janšo, Davida Tasiča, Francija Zavrla ter podčastnika JLA Ivana Borštnerja pred vojaškim sodiščem obtožili izdaje vojaške skrivnosti o razpustitvi slovenskega armadnega poveljstva, je sprožil močan odziv javnosti, ki je še pospešil zahteve za demokratizacijo slovenske družbe. Leto dni po aretaciji je bil Janša eden od soustanoviteljev Slovenske demokratične zveze (SDZ), maja istega leta pa je odšel na prestajanje zaporne kazni, ki jo je končal po tretjini trajanja.

Od vojne za Slovenije do hruške v Depali vasi

Leta 1991 se kot obrambni minister vpiše med zaslužne osamosvojitelje, a ga leta 1994 z ministrskega stolčka odnese afera Depala vas, ko pripadniki brigade Moris aretirajo policijskega sodelavca v civilu. Po razrešitvi Janše je njegova Socialdemokratska stranka Slovenije (SDS) izstopila iz vlade in bila v opoziciji proti vladi LDS. Janša postane minister za obrambo še enkrat leta 2000 v času vlade že pokojnega Andreja Bajuka.

Prvič postane predsednik vlade leta 2004

Ko Slovenija postane članica EU, Janša prevzame predsedovanje Svetu EU. Na volitvah leta 2008 Janšev SDS izgubi proti SD in postane najmočnejša stranka v opoziciji, Janša pa neformalni vodja opozicije. Lani na prvih predčasnih volitvah v slovenski zgodovini mora priznati premoč Zorana Jankovića in njegovi Pozitivni Sloveniji, toda ...

Senca afere Patria

Lani Janšo obtožijo, da je bil podkupljen od finskega podjetja Patria v korist stranke SDS. Sojenje v aferi Partia še poteka, predsednik republike Danilo Türk pa Janševi mandatarski kandidaturi očita pomanjkanje polne legitimnosti, saj ga »bremeni pravnomočni obtožni predlog v kazenskem postopku«.

Deli s prijatelji