POMOČ

Izvir za poplavljeni Bosanski Šamac

Objavljeno 07. september 2014 00.12 | Posodobljeno 07. september 2014 00.12 | Piše: Jaroslav Jankovič

V društvu Izvir so odpravili prvi kamion s pitno vodo na ogroženo območje.

Ko nam za uro ali dve zaprejo vodo, ker sosed v bloku prenavlja kopalnico, je takoj vse narobe. Ni kave, mulca ne moremo obrisati okoli ust, na WC pa bolje da ne ..., saj smo že dolgo navajeni le parfumiranih vonjav.

Mineva dva meseca, ko so reke na Balkanu podivjale in na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in v Srbiji povzročile 500-letne poplave, največje kadarkoli doslej.

Slovenija, zlasti pripadniki gasilskih enot in slovenske vojske, se je v divjanju rek zares izkazala. V Bosanskem Šamcu je helikopterska enota Slovenske vojske reševala ljudi s poplavljenih območij, svet je obšla fotografija, kako slovenski vojak, viseč na vrvi iz helikopterja, drži v rokah avtosedež lupinico s še ne enoletnim otrokom.

Mesto na sotočju, kjer se reka Bosna izliva v Savo, je bilo popolnoma poplavljeno. Posnetki iz zraka so bili podobe vesoljnega potopa. V mestu in okolici živi 33.000 prebivalcev, ki jim je voda uničila ali načela tako rekoč vso infrastrukturo.

Prebivalci Šamca imajo v Sloveniji precej svojcev, ki so svojim rojakom doma priskočili na pomoč. Obnova bo dolga, treba je preživeti tudi zdaj, ko se vse skupaj le počasi ureja. 
Kot nam je povedal predsednik človekoljubnega društva Izvir, 62-letni upokojeni tiskar in grafični tehnik Silvo Gombač, so nekateri kraji v Šamcu zaradi uničene vodovodne infrastrukture in umazanije ostali brez pitne vode. Člani društva so že takoj potem, ko so vode odtekle nazaj v struge, začeli zbirati denar za pošiljke pitne vode.

»Odločili smo se za tovrstno pomoč, objavili razpis in izbrali Polnilnico izvirske vode 902 iz Strahovice.« 
Tako so včeraj zjutraj v Bosanski Šamac odpremili prvi kamion s 15.120 plastenkami oz. 22.680 litri čiste pitne vode, katerega glavni sponzor je Avto Triglav. Kamion sta vse do Šamca spremljala predsednik Gombač in član društva, podjetnik Robert Jurovič. »Nič ne prepuščamo naključju, tega in vse naslednje kamione bomo pospremili vse do prejemnikov, kjer bomo s pomočjo lokalnega Rdečega križa razdelili vodo obupanim ljudem,« je odločen Gombač.

Naslednjo pošiljko pripravljajo za naslednji teden in pozivajo ljudi, naj se pridružijo njihovi akciji Oskrbimo ogrožena območja s pitno vodo.
 

Deli s prijatelji