DOKAPITALIZACIJA

Izteka se rok za transakcije NLB

Objavljeno 29. junij 2012 10.12 | Posodobljeno 29. junij 2012 10.12 | Piše: T. L., STA

Ker v soboto plačilnega prometa ni, morajo lastniki in vodstvo banke vse potrebne postopke in transakcije za dokapitalizacijo izpeljati danes.

Kako to, da za nacionalni interes ni nikakršnega interesa, ko je treba položiti denar na mizo?

LJUBLJANA – Potem ko so lastniki Nove Ljubljanske banke (NLB) v sredo potrdili dokapitalizacijo v višini 381 milijonov evrov, se danes izteče rok, ko morajo izvesti vse transakcije. Največja slovenska banka mora namreč količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) v skladu z zahtevami regulatorjev do konca junija dvigniti na devet odstotkov.

Belgijska KBC, druga največja lastnica NLB, bo v največjo slovensko banko vložila 61 milijonov evrov kapitala in s tem lastniški delež povečala s 25 odstotkov na 33,9 odstotka. Delež države, ki bo NLB pomagala s 320-milijonskim hibridnim posojilom, bo ostal nad 50 odstotki.

Finančni minister Janez Šušteršič je v četrtek izrazil zadovoljstvo, da bo lahko NLB izpeljala dokapitalizacijo in tako do konca junija, ko se izteče rok za izpolnitev zahtev Banke Slovenije in Evropske bančne agencije, količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1) zvišala na devet odstotkov. Zdaj je namreč ta malenkost pod šestimi odstotki.

Za obveznice Co Co del državnih vlog v NLB

Ker v soboto plačilnega prometa ni, morajo lastniki in vodstvo banke vse potrebne postopke in transakcije izpeljati danes. Pričakovati je, da bo država za vplačilo hibridnih instrumentov Co Co najverjetneje porabila del državnih vlog, ki jih ima v NLB.

Pri tem gre sicer za začasno rešitev. Kot je v četrtek povedal Šušteršič, se bodo prizadevanja vlade, da do konca leta skupaj s KBC pridobijo nove zasebne vlagatelje, nadaljevala. KBC je namreč nakazala, da ne želi sama postati večinska lastnica NLB, temveč bi raje skupaj z državo pridobila finančnega vlagatelja ali drugo družbo iz bančnega sektorja.

Deli s prijatelji