NA KOŽO

Izseljevanje mladih

Objavljeno 17. avgust 2015 00.20 | Posodobljeno 17. avgust 2015 00.21 | Piše: Matej Lahovnik

Mladi so zelo mobilni in ob pomanjkanju dela doma iščejo prihodnost v tujini.

Izseljevanje mladih z namenom iskanja zaposlitve v tujini je trenutno eden večjih razvojnih problemov, ne le Slovenije, ampak vseh držav vzhodne Evrope in Balkana. Mladi so tisti del populacije, ki je najbolj mobilen. Jezikovnih ovir zanje ni, družino si šele ustvarjajo, zato ni presenetljivo, da je vse več tistih, ki za določen ali pa tudi nedoločen čas zapuščajo državo. Že lani se je, prvič po letu 2010, iz Slovenije odselilo več ljudi, kot se jih je vanjo priselilo, letos pa se ta trend še nadaljuje.

Če pa upoštevamo le slovenske državljane, je stanje še slabše, saj se jih je samo lani za 5600 več iz države odselilo kot vrnilo. Selitveno sliko samo na videz rešujejo tujci. Upoštevati je namreč treba, da se v Slovenijo po podatkih statističnega urada priseljujejo predvsem prebivalci držav nekdanje Jugoslavije, pri čemer gre večinoma za imigrante z nizko izobrazbo. Slaba tolažba je, da je stanje v drugih državah nekdanje Jugoslavije še slabše. Po vstopu Hrvaške v EU se je na primer prodaja avtobusnih vozovnic na relaciji Vukovar–Stuttgart povečala za prek 30 odstotkov.

Najpogostejši ciljni državi mladih iz Slovenije sta Avstrija, zaradi svoje bližine, in Nemčija, ki se je ekonomsko razcvetela. Trenutno je tako v Nemčiji po podatkih njihovega urada za zaposlovanje na voljo 570.000 delovnih mest, iščejo pa predvsem inženirje tehničnih ved, mehatronike in medicinske delavce. V Sloveniji se je brezposelnost v zadnjem letu sicer zmanjšala za 10.000. Težava pa je, da je relativno gledano brezposelnost pri nas najbolj problematična prav med mladimi, saj je še vedno brezposeln vsak četrti. Odhajanje mladih v tujino bi bilo pravzaprav dobrodošlo, če bi se po določenem času vrnili, obogateni z izkušnjami in novimi znanji. Trenutno se resnici na ljubo večinoma nimajo kam vrniti, saj je novih delovnih mest kljub šibkemu okrevanju še vedno premalo, če pa jim že uspe dobiti zaposlitev, je ta običajno le za določen čas. Brez trajne zaposlitve pa niso kreditno sposobni, zato je mnogo tistih, ki ne želijo večno živeti v hotelu mama, prej ali slej prisiljenih iskati svojo prihodnost v tujini.

Deli s prijatelji