KO NARAVA PODIVJA

Izruvano drevo padlo na avto z voznikom

Objavljeno 02. september 2017 20.15 | Posodobljeno 02. september 2017 20.44 | Piše: Jaroslav Jankovič

Orkanski piš v Šmartnem pri Litiji prerešetal streho cerkve sv. Martina.

Orkanski veter je utrgal drevo in ga vrgel na avtomobil. Foto: PGD Kostrevnica

ŠMARTNO PRI LITIJI  –V ponedeljek okoli štirih popoldne je nevihta pridivjala nad Šmartno pri Litiji. Veter se je z veliko hitrostjo sukal pod oblaki in kosi strešnikov so začeli deževati po avtomobilih, parkiranih pri cerkvi sv. Martina v Šmartnem.

»Ko se je bližala nevihta, sem avto umaknil na dvorišče, pa ni pomagalo, vrtinec se je zaril v streho župnišča in razmetal cegle po dvorišču, nekaj jih je treščilo tudi na avto,« pove 51-letni župnik Janez Kvaternik, ki šmarsko župnijo s 4000 dušami vodi že šest let.

O škodi si še ne upa govoriti: »Na strehi takole na oko manjka okoli 160 strešnikov.« Toda strešniki niso problem, ampak zlesti na streho in popraviti: »Potrebovali bomo dvigalo, saj je visoko več kot 30 metrov.«

Da dvigne strešnike, je potrebna večja moč vetra, kot da dvigne ravne industrijske strehe.


Pihal je orkanski veter: »Dež je nosilo vodoravno, veter se je vrtinčil nad strehami,« pove gostilničar Matevž Sotenšek iz gostilne Pri Mačku. Občani so sumili, da je nad njih prišel tornado. Na koruzni njivi le streljaj od središča Šmartnega je v tridesetmetrskem pasu položilo stebla. 

»Morda se je zdelo tako, vendar verjetno ni šlo za tornado, ampak smo imeli neurje z močnim nevihtnim pišem, ki lahko doseže veliko hitrost,« pravi mag. Tanja Cegnar z agencije za okolje.

Da je veter pihal z veliko hitrostjo, tja do 150 km/h, dokazuje dejstvo, da je odkrivalo strešnike na dobro grajeni in vzdrževani cerkvi sv. Martina. »Da dvigne strešnike, je potrebna večja moč vetra, kot da dvigne ravne industrijske strehe,« je poudarila Cegnarjeva.
Veter je potoval naprej proti obrtni coni Šmartna, kjer je odkrilo nekaj streh. Nato se je iz oblaka usul dež s sodro.
»V desetih minutah je v Šmartnem padlo 40 litrov dežja, v Trebnjem pa celo 50 litrov na kvadratni meter,« nam je povedala agrometeorologinja dr. Andreja Sušnik. Zato se je Trebnje v trenutku znašlo pod vodo.

Tisti, ki so zjutraj odšli na delo in so pustili okna priprta, so ob vrnitvi to močno obžalovali. Bojani Judež s Slivne pri Vačah je dež zalil hišo: »Ko sem prišla domov, sem imela v sobi tri centimetre vode, ne vem, kaj bo s parketom.«
Precej dela so imeli tudi člani PGD Kostrevnica, kjer je veter na cesti Šmartno–​Bogenšperk izruval drevo, da je padlo na avto z voznikom. Gasilci PGD Kostrevnica so nam povedali, da je imel voznik v avtomobilu veliko srečo, saj jo je odnesel le z manjšo buško.
»Sicer pa je toča padala 20 minut skupaj, voda je zalivala kleti, veter pa je odkrival strehe in razmetaval imetje naokoli,« nam je povedal predsednik PGD Kostrevnica Mitja Jesenšek. »Krajani takega vetra ne pomnijo,« je sklenil. 

Deli s prijatelji