PIHALO BO

Izredno opozorilo: sunki vetra pod Karavankami in na severovzhodu

Objavljeno 16. april 2014 15.47 | Posodobljeno 16. april 2014 15.49 | Piše: K. K.
Ključne besede: veter sunki

Sunki vetra bodo presegali hitrost 70 kilometrov na uro.

Prihaja močan veter.

LJUBLJANA – Meteorološka napoved Agencije RS za okolje opozarja na izredne vremenske razmere. Kot so zapisali, bodo od danes zvečer do jutri dopoldne predvsem pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji ter višjih legah sunki vetra presegali hitrost 70 kilometrov na uro.

Snežna odeja pomrznila

Po podatkih Oddelka za meteorološko napoved Agencije RS za okolje, ki so jih posredovali zjutraj, je bilo od petka sprva še razmeroma toplo in dokaj sončno z lediščem na nadmorski višini med 2000 in 2400 metrov. V noči na torek se je ohladilo, ponekod je zapadlo nekaj centimetrov snega. V torek in sredo je bilo ledišče na nadmorski višini okoli 1100 metrov. Snežna odeja je večinoma pomrznila in se še dodatno stabilizirala.

Omembe vredna snežna odeja sega na prisojnih pobočjih do nadmorske višine okoli 1500 metrov, v osojah pa do okoli 1000 metrov. Nad nadmorsko višino okoli 2000 metri je snega v Julijskih Alpah od okoli 400 cm do dobrih 500 cm, na 1500 metri pa od 180 do slabih 300 cm. Drugod je na 1500 metrov sneg večinoma le na planotah in v osojah. Snežna odeja je večinoma dobro preobražena in zaradi ohladitve pomrznjena.

Nevarnost zdrsov

Čez dan se pod vplivom morebitnega sonca sneg zmehča le v sredogorju. Nevarnost snežnih plazov je prve stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Snežna odeja je stabilna, možnost, da bi sprožili snežni plaz, je trenutno majhna. Zaradi suhega zraka se tudi v osojah nižjih nadmorskih višin sneg čez dan ne zmehča. Površina snežne odeje je tudi trda in ponekod poledenela, zato je nevarnost zdrsov. V sredo bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, ponekod bodo vrhovi večino časa v oblakih. Mogoče bodo še krajevne snežne plohe. Jutri, v četrtek, bo v višinah počasi začel dotekati nekoliko toplejši zrak.

Do večera se bo ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 1900 metrov. Prevladovalo bo sončno vreme in na prisojnih pobočjih sredogorja se bo zato sneg spet nekoliko zmehčal.

Deli s prijatelji