NIHČE NE ODGOVARJA

Izredna seja: tožilstvo vodi »oseba, ki je ravnala koruptivno«

Objavljeno 07. maj 2015 17.19 | Posodobljeno 07. maj 2015 17.19 | Piše: STA, K. K.

Poslanci SDS in NSi so vložili zahtevo za izredno sejo DZ v zvezi z ugotovitvami KPK o ravnanju Zvonka Fišerja in Aleša Zalarja.

Zvonko Fišer in Boštjan Škrlec pri zaposlitvi slednjega nista ravnala po črki zakona.

LJUBLJANA – Poslanci SDS in NSi so vložili zahtevo za izredno sejo DZ v zvezi z ugotovitvami KPK o ravnanju Zvonka Fišerja in Aleša Zalarja. Poslanec SDS Vinko Gorenak opozarja, da je na čelu tožilstva še vedno »oseba, ki je ravnala koruptivno«. Po oceni Ive Dimic (NSi) je stanje v pravosodju skrb vzbujajoče tudi zato, ker za svoja dejanja nihče ne odgovarja. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Gorenak, je državnotožilski svet temo na predlog pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča sicer načel, a za zdaj ni sprejel nobene odločitve. Glede na njegovo dosedanje ravnanje pa po oceni Gorenaka predloga za razrešitev ni pričakovati.

Nepravilnosti odkrili trije organi

Z izredno sejo želijo v SDS in NSi spomniti na nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca. Poleg Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki je ocenila, da sta nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in generalni državni tožilec Zvonko Fišer ravnala koruptivno, so nepravilnosti v postopku po besedah Gorenaka ugotovili še trije organi.

Poslanca SDS skrbi zlasti drža pravosodnega ministra, ki je še predlani ob poročilu o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih strank govoril o tem, kako je treba prevzemati odgovornost. Danes, ko je koruptivno ravnanje ugotovljeno pri Fišerju, pa je »bolj kot ne tiho«.

Izpostavil je, da je trenutna situacija pravzaprav zelo zapletena. Fišer je namreč po njegovih besedah »kršitelj zakonodaje«, premier Miro Cerar je s svojimi poslanci v primeru odvzema mandata predsedniku SDS Janezu Janši »ravnal protiustavno«, pravosodni minister pa je zaradi omenjenega poročila »kršitelj ustave«. Kljub temu v poslanski skupini SDS o interpelaciji zoper Klemenčiča za zdaj še niso razpravljali.

Fišer še zmanjšuje nizko zaupanje v institucije pravne države

Na skrb vzbujajoče stanje v pravosodju opozarjajo tudi v NSi. Kot je na novinarski konferenci dejala poslanka Iva Dimic, je stanje problematično zlasti zato, ker nobeden od funkcionarjev za svoja dejanja ne odgovarja. Prav tako po njenih besedah ne delujejo notranji nadzorni mehanizmi.

Ko so pristojni organi ugotovili nepravilnosti, so v NSi pričakovali Fišerjev takojšnji odstop. Kot je dejala Dimičeva, lahko tako odgovorno mesto zaseda le človek z visoko osebnostno in moralno integriteto, ki bo drugim v zgled. Ravnanje Fišerja pa po njeni oceni dodatno zmanjšuje že tako nizko zaupanje v institucije pravne države.

Glede na aktualnost problematike v NSi tudi pozivajo državnotožilski svet k čimprejšnji odločitvi o tej zadevi. »Vsako zavlačevanje je nesprejemljivo,« je poudarila Dimičeva.

Deli s prijatelji