ZADREGA BANKE SLOVENIJE

Izredna seja o 
državi v državi

Objavljeno 14. februar 2015 14.00 | Posodobljeno 13. februar 2015 18.27 | Piše: Jadran Vatovec

NSi bi rad (za)slišal guvernerja Jazbeca, še preden bo obiskal vlado.

Finančni minister dr. Dušan Mramor in guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec sta, kaže, usklajena. Foto: Jure Eržen/Delo

LJUBLJANA – Poslanska skupina NSi je vodjem vseh drugih parlamentarnih skupin predvčerajšnjim poslala svoj predlog zahteve za sklic izrednega zasedanja državnega zbora o trenutno največji zadregi Banke Slovenije (BS). Odgovore naslovnikov v NSi pričakujejo najpozneje do prihodnjega torka popoldne, si pa želijo, da bi guverner »države v državi« dr. Boštjan Jazbec na vprašanja poslancev – ti so ga konec koncev izvolili na zdajšnjo funkcijo – utegnil odgovoriti še prej, preden bo o isti temi spregovoril na eni od prihodnjih sej vlade. Lahko bi se namreč zgodilo, da bi Jazbec pred ministrskim zborom svoje argumente na ogled postavil že prihodnji četrtek.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je medtem (včeraj pozno popoldne) na dnevnem redu že imela domnevne nepravilnosti BS, predvsem tiste iz leta 2013, povezane z dokapitalizacijo bank ter izbrisom delnic in podrejenih obveznic, vendar tega ni mogoče primerjati z morebitnim izrednim parlamentarnim zasedanjem. Dobra novica bi bržda lahko bila, da so se člani parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko soglasno (!) odločili, da bodo obravnavo sklepa, ki ga predlaga vlada in s sprejetjem katerega bi se državni zbor strinjal z izstopom države iz lastništva Abanke in Banke Celje, preložili na eno od prihodnjih sej. Glede na to in na prve odzive predstavnikov različnih parlamentarnih strank poslancem NSi z mag. Matejem Toninom na čelu uspešno zbiranje podpisov za sklic izrednega zasedanja pač ne bi smelo povzročati pretiranih preglavic.

Tudi premierja Cerarja veseli

NSi ima sicer le pet poslancev, in če bi mu podpise ponudil samo še SDS, to ne bi zadoščalo: manjkali bi mu štirje podpisi. Ker pa tudi Združena levica (ima šest poslancev) in vladni SD (ima jih prav tako šest) trdita, da se v interesu javnosti zavzemata za temeljito preiskavo, bi se moralo do prihodnjega torka pod zahtevo za sklic izrednega zasedanja bohotiti več kot dovolj podpisov. Tudi zato, ker je bil predsednik vlade dr. Miro Cerar v izjavi, prikazani v Odmevih TV Slovenija, več kot nedvoumen: »Bo pa, seveda, ministrstvo za notranje zadeve v okviru svojih pristojnosti proučilo vloženo ovadbo ali ovadbe, če jih je več! In veseli me, da je državni zbor pravzaprav že sklical seje odborov, kjer se bodo te svari natančno obravnavale.« Od kdaj lahko ministrstvo za notranje zadeve proučuje konkretne ovadbe, v okviru katerih pristojnosti sme to storiti in od kdaj? Ne, ni res, da bodo parlamentarni odbori (ali komisije) razpravljali o Banki Slovenije zato, ker jih je »pravzaprav sklical državni zbor«. Mar ni dr. Cerar svojčas kot pravnik svetoval državnemu zboru in sodeloval s parlamentarno zakonodajno-pravno službo? Je. Potem bi bržda moral vedeti, za kaj gre.

No, ne smemo prezreti niti tega, da je Jazbec prav vse očitke na račun Banke Slovenije, ki naj bi pod njegovim vodstvom prirejala datume v svojih dokumentih in zavestno manipulirala s podatki o kapitalski (ne)ustreznosti bank zato, da bi Slovenija od Evropske komisije laže dobila dovoljenje za ponujanje državne pomoči posameznim delom bančnega sistema, zelo odločno zavrnil. Pa ne samo to, finančni minister dr. Dušan Mramor in državna sekretarka mag. Mateja Vraničar trdita enako kot dr. Jazbec: na četrtkovi seji vlade sta že vnaprej – ja, še preden bi kdor koli to lahko natančno preveril in kljub temu da je prav vlada (po Cerarjevih besedah) v tem tednu vse pristojne organe pozvala, naj takoj začnejo ukrepati – zagotavljala, da so prav vsi postopki v zvezi s sanacijo bančnega sistema potekali transparentno in zakonito. Kaj pa, če zaradi tega koalicijski poslanci po novem ne bodo hoteli več prispevati svojih podpisov NSi?

 

Vlada niti nima takšne pristojnosti

Vlada je utemeljeno opozorila, da nima neposredne pristojnosti za nadziranje odločitev in ravnanja Banke Slovenije in se ne more vmešavati v delo slednje. Drži. Potem bi bilo morda res najbolje, če bi se vzdržala neresnega zagotavljanja ali napovedovanja, kaj vse bo zdaj proučilo ministrstvo za notranje zadeve.

 

Deli s prijatelji