DVOLIČNO

Izraelec v Ljubljani mislil na evre, ne na bolne otroke

Objavljeno 23. januar 2012 12.54 | Posodobljeno 23. januar 2012 12.54 | Piše: D. P.

Slovenska kardiologa se nista veliko naučila od tujca.

Izraelski srčni kirurg David Mishaly.

LJUBLJANA – Izraelski srčni kirurg David Mishaly je z delom in operacijami v UKC Ljubljana zaslužil več kot 1,3 milijona evrov, ni pa upravičil tega, kar se je od njega pričakovalo – predvsem glede izobraževanja slovenskih kadrov. Zato ne presenečajo očitki o neracionalni porabi javnega denarja in prevladi zasebnih interesov. Na to opozarjajo tudi Finance.

Zavajajo javnost

»Z dokumenti lahko podkrepim, da v tem primeru nekaterim dobro bolnih otrok očitno ni na prvem mestu. Pomemben je (tudi) denar. V UKC zavajajo javnost,« pravi kardiolog Tomaž Podnar, ki je opozoril na nepravilnosti.

Operiral in služil sam

Ustavilo se je tudi izobraževanje dveh slovenskih zdravnikov, Izraelec pa je bil prav zaradi tega pripeljan v Slovenijo. Mishaly je še naprej operiral bolj ali manj sam, redko pa je asistiral mladima Slovencema. To je potrdila tudi lanskoletna revizija, olje na ogenj pa je prilila vest, da bo dobil konkurenco. V Slovenijo je želel priti profesor Mark Hazekamp iz Leidna.

Nista nared večja smrtnost otrok

Šele po tej vesti se je Izraelec menda zganil. Za mlada dva zdravnika je predlagal, naj nekaj operacij opravita kar sama, pri čemer bi ju sprva še nadzoroval. Prepričan je bil, da sta oba sposobna, »čeprav mislim, da bi morali biti po eni strani zelo previdni, po drugi pa dopuščati tudi nekaj podoptimalnih rezultatov, sicer s programom ne bomo nikamor prišli«. Drugače povedano – morda večja smrtnost in več težav za operirane otroke. Denar je porabljen, slovenska kardiologa pa ne izobražena, kolikor bi lahko bila.

Deli s prijatelji