TOPLA VODA

Izračunov nimajo, števce pa bi radi že jeseni

Objavljeno 09. februar 2015 17.16 | Posodobljeno 09. februar 2015 17.21 | Piše: Mo. S.

»Tople vode ne bomo odkrili, ampak jo bomo izmerili,« pravi Hinko Šolinc z ministrstva za infrastrukturo.

Luksuz, ki se ga ne zavedamo.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za infrastrukturo so pripravili osnutek novega pravilnika o načinu delitve in obračuna stroškov za toploto, ki naj bi odpravil pomanjkljivosti starega in pripeljal do večje pravičnosti pri delitvi stroškov. Sekretar v direktoratu za energijo Hinko Šolinc je pojasnil, da tako stari kot novi pravilnik veljata za večstanovanjske stavbe, ki imajo skupni sistem ogrevanja oziroma skupen sistem za toplo vodo.

Nov predpis narekuje montažo števcev za porabo tople vode. Kot je v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202 povedal Hinko Šolinc, je glavni razlog za pripravo novega pravilnika to, da je stari pravilnik razveljavljen, novi pa naj bi začel veljati že v naslednji kurilni sezoni.

Komu bodo števci koristili?

A tehnični direktor Energetike Servis Mihael Gruden pravi, da bodo ti števci nekaj dobrega prinesli zlati tistemu, ki jih bo vgrajeval, strankam in slovenski ekonomiji pa bodo po njegovem prinesli le škodo. Bistvenega prihranka v tem primeru ne pričakuje, razlog za uvedbo teh števcev pa je po njegovem »velika gonja po energetskem varčevanju«, kjer se varčuje brez kakršnega koli premisleka o tem, ali bo prihranek dovolj velik, da bo pokril stroške.

Števca ne bo potreboval vsak blok

Šolinc je njegove navedbe komentiral tako, da osnutek pravilnika ne predvideva vgradnje števca za toplo vodo na vsako pipo, ampak je ta potrebna samo v stanovanjskih stavbah, ki imajo več kot štiri stanovanja (in stavbe z več kot štirimi posameznimi deli, med katere štejemo na primer tudi gostinske lokale) in skupni sistem priprave tople vode ali ogrevanja. To pomeni, da se voda za ves blok pripravlja na enem mestu, od tam naprej pa se topla voda do posameznih stanovanj pripelje na dva načina: lahko gre za eno samo cev, ki pelje vertikalno in se odcepi v posamezna stanovanja, kjer se lahko namesti števec, lahko pa topla voda v stanovanje pride po več vertikalah (ena za kopalnico, druga za kuhinjo …) – v teh primerih pa števcev ne bo treba namestiti. V novi stavbah so števci za toplo vodo obvezni (eden na vsako stanovanje), v starih stavbah pa bodo vgrajeni le, če bo to mogoče. Blokov, ki bi potrebovali nove števce, je v Sloveniji manj kot polovica, je poudaril. Nov pravilnik bo šel tudi v smer, ko bodo lahko stanovalci sami odločali o določenih parametrih.

Brez izračunov in podatkov 

Sicer pa Šolinc nima izračunov oziroma podatkov o vseh večstanovanjskih stavbah in ne ve, koliko uporabnikov bo moralo števce vgraditi. Prihranki tople vode zaradi namestitve števcev po njegovem ne bodo prav veliki pa tudi izračuni o tem niso narejeni, je priznal. Dodaja pa, da ne gre le za porabo toplotne energije, temveč tudi za merjenje porabe same količine vode, česar pa ne moremo meriti, če voda pride v stanovanje po več ceveh. V oddaji Vroči mikrofon ni znal povedati niti tega, kdo te števce pripravlja.

»Tople vode ne bomo odkrili, ampak jo bomo izmerili,« je še dodal.

Deli s prijatelji