POTNE STROŠKE ČASTI DRŽAVA

Izpoved delavke v Avstriji: Vstajajo ob 3. uri, malica ni plačana

Objavljeno 29. maj 2015 15.09 | Posodobljeno 29. maj 2015 15.34 | Piše: Mo. S.

Tina, ki je šov že zapustila, nam je povedala, kako je potekalo njeno delo v Avstriji.

Avstrijo velikokrat omenjamo kot deželo, kjer se cedita med in mleko, v tej državi pa delo najde tudi veliko Slovencev. Po tragični prometni nesreči deklet, ki so se vračale iz dela v Avstriji, smo poiskali sogovornico, ki dobre in slabe plati dela čez mejo dobro pozna. To je Tina Lukić, ki se je potem ko je izgubila službo v Avstriji, prijavila v resničnostni šov Big Brother. Tina je v Avstriji zaposlitev našla v proizvodnji v Wiesu, ki je od Maribora, kjer živi, oddaljen približno uro in 20 minut vožnje. Avtoceste do tja pač ni.

»Zbudiš se ob 3h zjutraj, da se urediš in startaš ob 4h,« je povedala Tina, ki se ji je delovni dan začenjal ob 5.30. Ker Avstrijci malice ne plačajo, jo, če si jo vmes pač privoščiš, moraš nadoknaditi, torej si na delu približno osem ur in pol, da pokriješ čas malice. V službi, ki jo je imela, je izdelovala avtomobilske volane, sortirala usnje in podobno.

Potne stroške plača država

Zanimal nas je tudi zaslužek. Seveda je denarja nekoliko več, pravi Tina, a če odšteješ vso to vožnjo, denar na koncu niti ne pomeni toliko, saj moraš vstajati ob 3. uri, poleg tega si veliko časa na cesti, kjer se ti lahko zgodi marsikaj, se zaveda bivša tekmovala resničnostnega šova.

Kaj pa potni stroški? V Avstriji jih plačuje država v obliki pavšala, pravi Tina, ki je bila v podjetju zaposlena, saj Avstrija kakšnih študentskih servisov ali česa podobnega skoraj ne pozna. Zdaj v tem podjetju ne dela več, ker so se preselili na Hrvaško zaradi cenejše delovne sile, nam je še pojasnila.

Zaradi razdalje se Slovenci, ki delajo v Avstriji, zlasti če je delovno mesto precej daleč, velikokrat vozijo skupaj, včasih pa tudi sami, če ne gre drugače, še pravi Tina Lukić.

In kaj se s Tino dogaja zdaj? Išče dobro službo ...

Deli s prijatelji